Akcenta (AKCENTA CZ)
Investice  |  23.08.2019 15:39:07

Vývoj na devizovém trhu ve 34. týdnu (19.8.2019 - 23.8.2019)

Klíčové události a ukazatele

DE - Index PMI ve výrobním sektoru v srpnu mírně vzrostl na 43,6 z červencových 43,2 bodu
EZ - Spotřebitelské ceny v červenci poklesly o 0,5 % m/m a zpomalily na 1,0 % r/r
PL - Průmyslová produkce v červenci po sezónním očištění vzrostla o 0,9 % m/m a 3,7 % r/r
US - Kompozitní index PMI v srpnu výrazně poklesl na 50,9 z červencových 52,6 bodu

Očekávané události a ukazatele v příštím týdnu

ČR - Konjunkturální průzkum (srpen), Hrubý domácí produkt (2. čtvrtletí) - zpřesněný odhad
DE - Index podnikatelského klimatu Ifo (srpen), Hrubý domácí produkt (2. čtvrtletí) - zpřesněný odhad
EZ - Index spotřebitelských cen (srpen) - předběžný odhad
US - Hrubý domácí produkt (2. čtvrtletí) - zpřesněný odhad

Měnové kurzy (vývoj v tomto týdnu) a Predikce vývoje


Úrokové sazby


Vývoj EUR/CZK

  • V pondělí koruna vůči euru oslabila a obchodování se během týdne následně odehrávalo především v blízkém okolí hladiny 25,80 CZK/EUR s tím, že obchody pod touto hladinou převažovaly. V pátek si koruna dokázala připsat mírné zisky a zkraje pátečního odpoledne se nacházela na úrovni 25,75 CZK/EUR.
  • Domácí makroekonomický kalendář byl v tomto týdnu prázdný a koruna tak z tohoto pohledu neměla na co reagovat, když domácí politiku česká měna dlouhodobě úspěšně ignoruje. Koruna také v tomto týdnu a zároveň i od začátku srpna zůstává nejstabilnější měnou středoevropského regionu. Zatímco maďarský forint a polský zlotý se aktuálně nacházejí na nejslabších hodnotách za posledních 11, respektive 13 měsíců, tak koruna má k úrovni 26,17 CZK/EUR (loňské minimum) z aktuálních hodnot přeci jen ještě poměrně daleko.
  • Z pohledu nadcházejícího vývoje domácí ekonomiky určitě není pozitivní zprávou, že slabost německého průmyslu pokračuje. Německy index PMI ve výrobě v srpnu sice mírně vzrostl na 43,6 z červencových 43,2 bodu, hodnotit však srpnové číslo jako zlepšení ve výrobním sektoru by bylo příliš nadnesené. Faktem totiž je, že se nálada mezi německými průmyslovými podniky drží i nadále hluboko pod neutrální hladinou 50 bodů, a to především kvůli slabé zahraniční poptávce, problematické situaci v automobilovém sektoru a rizikům v globální ekonomice. V příštím týdnu se dočkáme ještě srpnového Ifo indexu, který však směrem k německému průmyslu nabídne podobný obrázek jako PMI. O tom, jak se vyvíjí nálada mezi českými průmyslovými podniky v srpnu podá informaci konjunkturální průzkum. Domácí statistikou číslo jedna však v příštím týdnu bude zpřesněný odhad HDP za 2. čtvrtletí.

Vývoj USD/CZK

  • Obchodování koruny vůči americkému dolaru se v tomto týdnu odehrávalo především v rozmezí 23,20 – 23,32 CZK/USD. Důvodem těsného obchodování bylo vyčkávání trhů na velmi očekávaný projev šéfa Americké centrální banky (Fed) J. Powella na konferenci v Jackson Hole, který začne dnes v 16 hod. středoevropského času. Samotný závěr aktuálního týdne tak bude hodně volatilní a lze počítat s výraznými pohyby dolaru na obě strany (v závislosti na vyznění projevu J. Powella). Tento komentář je psán před projevem J. Powella.
  • Z pohledu makroekonomických statistik v USA tento týden nebyl až natolik zajímavý. Za pozornost určitě stál prudký pokles podnikatelské důvěry (index PMI) v USA za srpen. Konkrétně index PMI ve výrobním sektoru v srpnu poklesl na 49,9 (nejslabší hodnota za posledních téměř 10 let) z červencových 50,4 bodu a index PMI v sektoru služeb na 50,9 z červencových 53,0 bodu. Na základě PMI lze říci, že tempo růstu americké ekonomiky ve 3. čtvrtletí dále zpomaluje a firmy jsou pro nadcházející měsíce méně ochotné investovat a najímat nové zaměstnance.
  • Ve středu večer byl zveřejněn zápis z červencového zasedání Fedu, z kterého vyplývá, že Fed je rozpolcen ohledně nastavení úrokových sazeb pro nejbližší měsíce. Mezi americkými centrálními bankéři lze najít jak holubice, které požadují razantnější pokles sazeb do konce letošního roku, tak i zástupce jestřábího křídla, kteří v červenci nechtěli sazby snižovat. Většina amerických centrálních bankéřů se odhodlala v červenci k jednomu snížení úrokových sazeb a klíčovou otázkou nyní je, zda se stále více členů FOMC (výkonný orgán Fedu) začne přiklánět k názoru, že je třeba sazby dále snižovat nebo zda bude zvolen vyčkávací mód ve smyslu počkejme a uvidíme. A právě další směřování měnové politiky Fedu by mohl dnes pozdě odpoledne částečně nastínit J. Powell.


Vývoj PLN/CZK


Vývoj EUR/USD

AKCENTA CZ

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 20 letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rumunsku, Německu a Francii. Klientské portfolio tvoří více než 36 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.

Více informací na: https://www.akcentacz.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688