TNBiz (TN.cz)
23.08.2019 11:42:18

Bouřlivé počasí: Na Česko se ženou silné bouřky. Výstraha platí pro tyto kraje

Před silnými bouřkami v Česku varují meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Od sobotního poledne se mají objevit v devíti nejjižněji položených krajích. Od nedělního poledne pak hrozí silné bouřky na celém českém území.

Meteorologové vydali v pátek dopoledne varování před silnými bouřemi. "Očekává se ojedinělý výskyt silných bouřek s přívalovými srážkami s předpokládanými úhrny kolem 40 mm. V sobotu se předpokládá jejich výskyt jen velmi lokální a výjimečný. O něco více se očekává výskyt silných bouřek zejména v neděli odpoledne a večer a pak ještě během pondělí," uvedl ČHMÚ.

Toto varování platí od sobotního poledne do pondělní dvanácté hodiny v noci pro devět krajů - Středočeský, Jihočeský, Plzeňský, Pardubický, Vysočina, Jihomoravský, Olomoucký, Zlínský, Moravskoslezský a Vysočinu.

Rozšíření varování pak platí od nedělního poledne. To už platí varování pro celou Českou republiku, rovněž do pondělní půlnoci.

"Nárazy větru mohou lámat větve stromů. Nebezpečí mohou představovat také kroupy a blesky. Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty. Při řízení vozidla v bouřce je vhodné snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně," doporučují meteorologové.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty