MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Práce  |  23.08.2019 10:15:56

Na stravenkovém paušálu vydělají firmy i zaměstnanci

Komentář Aleny Schillerové, ministryně financí
Zdroj: Právo | 23.8.2019 | Rubrika: Trhy & ekonomika | Strana: 17

Když jsem před několika dny představila náš revoluční stravenkový paušál, osobně jsem čekala, že stravenkové firmy přejdou okamžitě do ofenzívy. Mají totiž z poplatků od podnikatelů a provizí od restaurací a dalších živnostníků dost slušný kšeft, o který pochopitelně nechtějí přijít.

Myslela jsem si, že mě nic nepřekvapí, dokud jsem si ale neotevřela středeční Právo. To otisklo článek, z něhož jsem nabyla dojem, že stravenkářská lobby vytáhla do boje s novou zbraní a teď se snaží rozeštvávat. Staví proti sobě na jedné straně zaměstnance a restaurace a na druhé straně firmy. Dopouští se přitom zjevných manipulací. Podívejme se ale na fakta.

Nikomu nechceme odepřít právo na jídlo. Máme 4,3 milionu zaměstnanců. Příspěvek na stravování ale čerpá jen 3,3 milionu z nich, a to buď ve formě závodní jídelny, nebo ve formě stravenek. Díky stravenkovému paušálu by se možnost příspěvku na stravování rozšířila o další milion zaměstnanců, kteří na tento benefi t dnes nedosáhnou. Lidé o nic nepřijdou, naopak, přinášíme možnost volby, kterou dnes nemají.

V článku se tvrdí, že se tuzemské restaurace mají údajně stravenkového paušálu obávat. Toto tvrzení je přitom doloženo jen na základě vyjádření jednoho respondenta, že si bez stravenek nedokáže provoz své restaurace představit. A podobně se mají vyjadřovat i další restaurace. Jaké a kolik jich je, to už článek neuvádí.

Jakkoliv v maximální míře respektuji jejich názor, není mi zcela jasný původ jejich obav z poklesu počtu zákazníků. Podle průzkumu Asociace hotelů a restaurací téměř třetina restaurací stravenky vůbec nepřijímá. A ty, které ano, na ně buď vůbec nevracejí, nebo vracejí pouze minimální částky. Mnozí provozovatelé restaurací stravenky přijímají pouze proto, že je bere i jejich konkurence.

Ve skutečnosti až 70 % těch, kteří stravenky přijímají, bylo v průzkumu Asociace hotelů a restaurací toho názoru, že by zavedení „peněžní alternativy“ stravenek úbytek hostů neznamenalo. Je to logické. Jídlo je přece základní lidská potřeba. Určitě nepřestaneme chodit do restaurací jenom proto, že místo barevných papírků budeme dostávat peníze. Hospůdky, restaurace nebo obchody s potravinami se naopak díky stravenkovému paušálu zbaví zbytečného papírování, ale hlavně nebudou muset stravenkové firmě platit nehoráznou provizi ve výši 5 až 6 %.

Návrh na změnu současného systému podporují i významné oborové organizace, které zastupují nejen zaměstnavatele, ale právě i příjemce stravenek. Vedle Asociace hotelů a restaurací a Asociace českého tradičního obchodu se k nim nově zařadila i velká většina členů Hospodářské komory. Její nedávný průzkum ukázal, že téměř 3/4 firem jsou pro zavedení stravenkového paušálu.

Souhlasit nemohu ani s tvrzením, že by nebylo možné doložit účelovost stravenkového paušálu. Ono ani u papírových stravenek se nedá dost dobře ohlídat, za co je utratíte. Ruku na srdce, kolik z vás utrácí stravenky jenom v restauraci? Lidé za ně běžně kupují cokoliv jiného než teplé jídlo v restauraci, například když dělají velký nákup v supermarketu. Kromě toho ani není potřeba cokoliv dokládat. Všichni přece utratíme za jídlo mnohem více peněz, než kolik bychom mohli ve stravenkách reálně dostat. Přitom paušály jsou již dnes běžnou součástí daňového systému a mají právě tu výhodu, že u nich v zásadně odpadá nutnost kontroly.

Musím odmítnout i tvrzení místopředsedy odborové centrály ČMKOS Víta Samka, že se na dubnové debatě expertů měli zástupci zaměstnanců i zaměstnavatelů vyjádřit pro zachování stávající podoby systému. Já si naopak dobře pamatuji, jak jsme se s panem náměstkem Koubou podivovali, že pádné argumenty pro zachování současného systému nezazněly žádné. Tato konference byla právě tím impulzem, proč jsme ze šuplíku vytáhli návrh na stravenkový paušál jako jednodušší, efektivnější, levnější a spravedlivější alternativu vůči stávajícímu systému stravenek.


Poslední zprávy z rubriky Práce:

Po 12:19  Firemní benefity v roce 2024 Pluxee Česká republika (Pluxee ČR)
11.04.2024  Když se dlouho nedaří získat nové zaměstnání Hays plc (Hays plc)
10.04.2024  Priority vlády v personální oblasti se liší od potřeb zaměstnavatelů Předvýběr.CZ (Předvýběr.CZ, s. r. o.)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688