Patria (Patria Finance)
Investice  |  23.08.2019 09:19:31

Rozbřesk: Německé firmy pod tlakem klesajících zakázek

Britský premiér nepochodil ani v Berlíně, ani v Paříži, a tak možnost tvrdého brexitu na konci října zůstává stále ve hře. V době, kdy evropské ekonomiky procházejí obdobím útlumu, německá je zřejmě už dokonce v recesi, to není rozhodně dobrá zpráva. Nejbližší a současně největší riziko pro další vývoj evropského hospodářství tak bez jakéhokoliv posunu přetrvává a dál bude ovlivňovat už tak nahnuté nálady podnikatelského sektoru na obou stranách La Manche.

Hrozba brexitu se spolu se slabou čínskou poptávkou a s tzv. obchodními válkami již řadu měsíců podepisuje na německých podnikatelských důvěrách. A vlastně i poslední sice předběžný včera zveřejněný výsledek indexu nákupních manažerů (PMI) nevyzněl nijak pozitivně. Optimisté by sice mohli říct, že došlo ke zlepšení oproti červenci, ale dosažení dvouměsíčního maxima, tedy návrat na slabou červnovou úroveň, se snad ani za posun k lepšímu považovat nedá. Zvlášť když jde o kompozitní index, který bere v úvahu pouze aktuální výrobu a aktivitu v průmyslu a ve službách, zatímco nechává stranou nové zakázky a objednávky. A ty jsou z pohledu vývoje v nejbližších měsících rozhodující. Zvlášť podstatný je propad v průmyslu, takže o nějakém zlepšení situace snad nemůže být ani řeč. Spíš další a další ukazatele naznačují, že po slabém druhém čtvrtletí prožívá německá ekonomika ještě slabší třetí. A zatímco ekonomika nejspíše prochází recesí, trhy se mohou připravovat na avizovaný zásah ECB, který by sice mohl překvapit, nicméně sám o sobě asi s ekonomickou situací největší evropské ekonomiky nepohne. Proto trhy jistě ocení, že si negativních signálů, které se zpožděním potvrdila i tvrdá data, všimla i německá vláda a začala uvažovat o nějaké blíže nespecifikované formě fiskální expanze.

Zatímco se německý průmyslový PMI drží hluboko pod padesátkovou hranicí, ten francouzský se nad ní tentokrát vrátil. Mimochodem i díky novým zakázkám, které francouzským firmám – na rozdíl od těch německých – rostou. A podobně vlastně dopadl i celkový PMI za eurozónu s tím, že slabé německé výsledky jej přece jen trochu držely při zemi. V každém případě to nyní vypadá tak, že německý exportně orientovaný model má se současným ekonomickým klimatem trochu větší problém než ty ostatní, nicméně „nevytěžená“ domácí poptávka skýtá jistou příležitost. Stačí jen na čas trochu omezit nekompromisní postoje a nahradit je flexibilnějšími.

TRHY
CZK a dluhopisy

Koruna se během včerejšího obchodování za absence jakýchkoliv výraznějších impulsů posunula pár haléřů pod hranici 25,80 EUR/CZK. Je sice asi o jedna a půl procenta od úrovně, kde ji pro toto čtvrtletí vidí nový model ČNB, nicméně nepředpokládáme, že by se centrální banka nad touto úrovní kurzu nějak vzrušovala. Nakonec vývoj a výhled evropské ekonomiky, přetrvávající napětí v mezinárodním obchodě, a zvláště pak hrozící tvrdý brexit, stále nahrávají spíše stabilitě a vyčkávání.

Zahraniční forex
Americký dolar lehce posiluje před klíčovým vystoupením Jeremyho Powella v Jackson Hole. Lehké vylepšení PMI v eurozóně euru nijak nepomohlo.

Pokud dnes Powell nepodá trhům jednoznačně holubičí zprávu, může se dolar pokusit své zisky ještě rozšířit a testovat klíčovou hranici 1,10 EUR/USD. Svoji roli může hrát na devizových trzích i vystoupení hostů z ECB (Coeure a Lane) nebo z Bank of England (Carney).


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688