Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  22.08.2019 14:33:14

Rozhodnutí o clech na evropská auta se blíží, obchodní válka s EU by byla horší než s Čínou

Spojené státy mají více co ztratit z plného vypuknutí obchodní války s EU, než ze stávajícího konfliktu s Čínou, myslí si experti oslovení CNBC. Přestože se Donald Trump v posledních měsících věnoval čínským clům, pokračoval zároveň také v tvrdé rétorice ve vztahu s Evropskou unií. A rozhodnutí o uvalení cel na jedno z nejdůležitějších průmyslových odvětví starého kontinentu se rychle blíží, o evropských automobilech má prezidentská administrativa rozhodnout v listopadu.

„Na obchodu mezi EU a USA záleží nejvíc. Je to zdaleka největší bilaterální obchodní vztah na světě,“ říká Florian Hense, ekonom společnosti Berenberg. „Když počítáme vývoz a dovoz zboží a služeb, obchod mezi USA a EU překonává vztah USA s Čínou o více než 70 %. V roce 2018 byl export USA více než třikrát větší do EU než do Číny,“ dodal Hense s tím, že Evropa tedy může vůči Washingtonu nasadit účinnou odvetu. Evropská komisařka pro obchod Cecilia Malmströmová prohlásila, že pokud USA udeří jako první, EU je připravena zavést odvetná cla. Doufá nicméně, že unie se do této situace nedostane. "Pravidla mezinárodního obchodu, která jsme v průběhu let rozvíjeli společně s našimi americkými partnery, nelze porušovat bez reakce z naší strany," řekla v červnu 2018. Od té doby pokaždé, kdy USA hrozí dalšími cly, Brusel vypracoval různé seznamy zboží, aby ukázal, jak může Bílý dům zasáhnout, upozorňuje CNBC.

Pro střet ale není ani pro jednu z ekonomik nejvhodnější chvíle. „Dopady americko-čínských sporů se sice nyní projevují na obecném zdraví globální ekonomiky, nějakou chvíli to ale trvalo a část následků vyrovnávalo poměrně dobré ekonomické klima,“ říká Fredrik Erixon , ředitel think-tanku ECIPE. „To by ale nebyl případ při případném vážném navýšení cel mezi USA a EU. Ekonomiky obou regionů zpomalují a cyklické dopady cel by pravděpodobně byly poměrně tvrdé,“ dodal Erixon.

Erik Johnson, profesor mezinárodní politické ekonomie na John Hopkins University, navíc říká, že vážnější rozpory mezi USA a EU by narušily byznys model velkých nadnárodních, a povětšinou amerických, společností.

„Velká část EU-USA obchodu probíhá v rámci samotných firem spíše než mezi nimi. Když by se tedy zvýšila cla, zvýšily by se koncové ceny pro zákazníky a zkomplikovalo by se sestavování finálních produktů na obou místech, podobně jako v případě sporů Číny s USA, zároveň by se ale narušila profitabilita byznys modelu velkých multinacionálů. Vzhledem k tomu, že mnoho z nich sídlí v Americe, ekonomika USA by dále zpomalila,“ říká Jones.

Obchodní válka s Evropou by byla pro USA komplikovanější než ta s Čínou, protože by oslabila americké nadnárodní společnosti, zmenšila velikost trhů přístupných americkým firmám a tlačila americké firmy k odprodeji zahraničních aktiv, čímž by si vytvářely další konkurenci. Jinak řečeno, spor by odstranil všechny strukturální výhody, které dřívější americké administrativy vytvořily od konce Druhé světové války,“ uzavřel Jones.

Zdroj: CNBC

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688