TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  22.08.2019 15:08:34

Armáda si vybrala nové vrtulníky. Za americké stroje dá 14,5 miliardy

Čeští vojáci budou létat ve vrtulnících UH-1Y Venom a AH-1Z Viper amerického výrobce Bell. Ve čtvrtek to při návštěvě základny v Náměšti nad Oslavou prozradil ministr obrany Lubomír Metnar. Armáda dala přednost této nabídce před nabídkou na koupi víceúčelových strojů UH-60M od společnosti Sikorski.

O zakázce jedná česká strana přímo s americkou vládou. Na stole ležely dvě nabídky, na 12 víceúčelových strojů UH-60M Black Hawk, které kupuje sousední Slovensko, za 13,2 miliardy, nebo na osm transportních vrtulníků UH-1Y Venom a čtyři bojové stroje AH-1Z Viper od Bell Helicopters za 14,5 miliardy korun.

Armáda nakonec dala přednost nákupu dvou strojů, které jsou ale z 85 % konstrukčně identické, což snižuje náklady na výcvik, provoz a údržbu. Do celkové ceny 14,5 miliardy korun nejsou započítány jen náklady na samotné pořízení strojů, ale také výzbroj, munice a výcvik personálu.

Česko vrtulníky pořizuje za stejných podmínek, jaké by od výrobce dostala americká armáda. Podle Metnara má být smlouva podepsána do konce roku. Zarazit prodej do Česka mohl teoreticky americký Kongres, proti nákupu vrtulníků českou armádou se ale nepostavil. Stroje by mělo Česko dostávat od roku 2023.

Víceúčelový vrtulník UH-1Y Venom má nosnost přes 3 tuny, kromě posádky může přepravit deset vojáků a nést lehkou výzbroj včetně raket a kulometů. Vychází z oblíbeného modelu UH-1, který byl hlavním vrtulníkem nasazeným americkou armádou ve Vietnamu. Poslední verze Venom létá od roku 2008 a primárním zákazníkem byla americká námořní pěchota. Česko by mělo být prvním zahraničním uživatelem stroje.

U bojového vrtulníku AH-1Z Viper bude Česko čtvrtým zákazníkem po americké námořní pěchotě a letectvech Pákistánu a Bahrajnu. Jeho předchůdce AH-1 Cobra v podstatě definoval kategorii bitevního vrtulníku. Stroj Viper létá od roku 2010.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688