Manuvia (Manuvia)
Práce  |  22.08.2019 14:14:53

Domácí kuchyně s příchutí ciziny

Cizí jazyk není z hotelových recepcí a restaurací slyšet jen na zahraniční dovolené, ale i v Česku a Slovensku. Nedostatek personálu totiž trápí i velké množství hotelů, restaurací či kaváren, a to nejen během sezony. Aby se hoteliéři a provozovatelé restaurací vyhnuli častému střídání zaměstnanců a s ním spojené hrozbě nižší kvality služeb, a tím i slabších tržeb, zaměstnávají čím dál častěji kvalifikovaný zahraniční personál, nejčastěji ze Srbska a z Ukrajiny.

Firmy z oblasti HORECA hledají pomoc s náborem personálu u pracovních agentur. „Většinou jim doporučujeme vyzkoušet zaměstnávání lidí ze zemí mimo Evropskou unii, jako třeba z Ukrajiny nebo Srbska. Rychle se zaškolují, mají dobrou docházku a chtějí si vydělat, tudíž jim nevadí ani přesčasy,“ říká Stanislav Klembara, staffing director Manuvie pro Srbsko a Ukrajinu, který má se zaměstnáváním cizinců mnohaleté zkušenosti.  

„Měsíčně v Srbsku a na Ukrajině zrealizujeme dva tisíce pohovorů a dokážeme zaměstnat až tři sta lidí,“ představuje kapacitu náboru Stanislav Klembara. Zatímco dříve firmy poptávaly zejména pracovníky do výroby či na stavbu, v poslední době se mezi požadavky začínají více objevovat i pozice kuchařů s praxí, pomocné síly do kuchyně či pokojské.  

Na Slovensku je od začátku letošního roku díky novele zákona možné zaměstnat Ukrajince a Srby okamžitě. Zrychlené získání přechodného pobytu v zemi se uděluje v případě, že se pozice, na kterou se cizinec přijímá, řadí mezi nedostatkové profese. Prvních šest týdnů je pracovník zaměstnaný na školící smlouvu. Mezitím mu pracovní agentura může zařídit přechodný pobyt za účelem zaměstnání s platností na dva roky. V České republice je proces složitější, vyřídit devadesátidenní pracovní vízum trvá přes dva měsíce, při dlouhodobějším zájmu o spolupráci lze vyřídit zaměstnaneckou kartu na dva roky. Vedle náboru a vyřízení všech administrativních náležitostí zajišťují profesionální personální agentury zaměstnancům také dopravu, ubytování a adaptační proces. 

Manuvia - mezinárodní personální společnost

Manuvia je mezinárodní hráč na trhu personálního leasingu. Zaměřuje se na výběr manuálních pracovníků pro firmy v oblasti automobilového a elektrotechnického průmyslu, logistiky, strojírenství, potravinářství, maloobchodu a sektoru HORECA. Je specialistou na zahraniční nábor a adaptaci zahraničních pracovníků. Společnost poskytuje služby stovkám klientů v České a Slovenské republice a zaměstnává více než 12 000 lidí.

Více se můžete dozvědět na: www.manuvia.com

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688