Orange Academy (Orange Academy)
Práce  |  22.08.2019 13:04:10

S příchodem nového školního roku řada Čechů nastupuje do nové práce

Nejčastějším důvodem ke změně oboru ve své kariéře považují lidé motivaci lepšího finančního ohodnocení, ale důraz je kladen také na větší smysluplnost jejich profese. Podle průzkumů personální agentury Grafton Recruitment hrají roli faktory, jako jsou smysluplnost práce 26 %, dobrý pracovní kolektiv 18 %. Vysokoškoláci a mladí lidé do 34 let řeší také osobní rozvoj. Výše mzdy pak nejvíce ovlivňuje Čechy měnící práci, kteří mají nižší příjmy, a týká se to především mužů. Ti mají často na starost finanční záležitosti celé rodiny, zvláště v době, kdy jejich partnerka rodí děti a spoléhá pouze na rodičovský příspěvek.

 

 

Aktuálně je ve své práci spokojena většina lidí

Jelikož je nezaměstnanost v naší zemi na historickém minimu, tak se firmy snaží nalákat nové zaměstnance a udržet si ty stávající různými způsoby. Nabízejí vyšší finanční ohodnocení, nejrůznější benefity – slevy na kulturu a sport, poukazy na dovolené, Sick Days na dobu krátkodobé nevolnosti a více dní placeného volna v roce. Z tohoto důvodu je nyní více jak 70 % lidí spokojeno se svou prací. O něco méně je však zaměstnanců spokojených i se svým příjmem, mnoho Čechů si připadá finančně podhodnocených. V průzkumu se ukázalo, že nejspokojenější jsou lidé, kteří pracují v oboru informačních technologií (IT) a ti, kteří mají flexibilní pracovní dobu a mohou občas pracovat z domova.

Firmy motivují potencionální zaměstnance ke změně profese

Jelikož se mnoho firem potýká s nedostatečnou obsazeností volných pracovních míst, musejí se poohlížet i po potencionálních pracovnících mimo obor. Těm nabízejí úhradu rekvalifikačního kurzu nebo zaškolení do nového oboru. I lidé sami chtějí využít současnou situaci a zlepšit svoje pracovní podmínky, častěji tak přemýšlí o novém zaměstnání v jiném odvětví. Nejčastější důvody pro změnu povolání jsou obecně kromě vyšší mzdy také doba dojíždění do zaměstnání, pracovní stereotyp, špatný kolektiv, nepříjemný šéf a nepravděpodobnost kariérního posunu.

Po čem zaměstnanci touží?

Lidé chtějí pracovat méně a nastolit rovnováhu mezi zaměstnaneckým a soukromým životem. Slušný plat či mzda dneska už nestačí, zaměstnanci pohlíží i na nemateriální hodnoty v životě. Dnešní zaměstnanci v práci očekávají příjemný kolektiv a zábavu. Náplň práce se stává důležitou a klade se důraz na seberealizaci a osobní rozvoj. Pokud v dané společnosti zaměstnanec nenajde, co hledá, sebere se a odejde jinam. Firmy tak mají potíže udržet kvalifikované stálé zaměstnance. Výši mzdy řeší hlavně mužská část populace, ženy řeší spíše dobu dojíždění do práce či nutnost cestování v pracovní době i mimo ni, např. na služební cesty.

V září nastane nová vlna nástupu lidí do zaměstnaneckého poměru

Nyní nastává další vlna pro změnu zaměstnání, nejčastěji lidé mění práci se začátkem roku, tedy i toho školního. Podle odhadů personalistů v září nastupuje mnoho lidí do nového zaměstnání. Je totiž častým jevem, že zaměstnanec skončí v posledním zaměstnání v červnu, užije si „prázdniny“ a do nové firmy nastoupí právě v září. No, a pokud se mu v nové společnosti nezalíbí, nastoupí zase jinam začátkem Nového roku. Firmy se tak snaží nové zaměstnance udržet, proto je jejich novou taktikou zaškolování nových pracovníků, u nichž mají smluvně ošetřeno, že díky úhradě rekvalifikačního kurzu či zaškolení musí ve firmě odpracovat určitou dobu. V opačném případě by museli kurz nebo školení doplatit.

Noví zaměstnanci prochází zrychleným školením do IT oborů

Ve firmách se zaměřením na informační technologie (IT) chybí až 30 tisíc pracovníků. Z tohoto důvodu se přiklání k bleskovému zaškolování nových zaměstnanců. Češi, jež vystudovali ekonomii, filozofii nebo pedagogiku se tak mohou narychlo rekvalifikovat a začít pracovat v IT firmách. Pro IT zaměstnavatele je to výhodné, tito zaměstnanci na nových pozicích vydrží dlouhou dobu, jelikož si po určité době vydělají mnohem více, než ve své původní profesi. Zájem o rekvalifikační kurzy tedy stále roste, a to především mezi ženami. Na IT školení žen se zaměřuje např. organizace Czechitas. Cena rekvalifikace IT se liší podle délky studia, ale pohybuje se mezi 15 až 100 tisíci korunami.

Nováčci v IT si mohou vydělat kolem 40 tisíc měsíčně

Nevýhodou pro IT firmy jsou nedostatečné nově nabité znalosti IT odborníků, jež byli přeškolení z jiných oborů. Jejich uplatnění je tak zpočátku na méně náročných úkolech, např. se hodí při testování nových software, analýzách dat a při prodeji. Avšak i na takových pozicích si může čerstvý zaměstnanec vydělat až 40 tisíc korun za měsíc. Pokud je nový IT pracovník šikovný, má šanci se časem vypracovat na lepší místo. Firmy si tyto rekvalifikované zaměstnance vychovávají postupem času i na pozice, jež vyžadují větší odbornost. Tam je finanční ohodnocení mnohem vyšší, a to od 50 do 100 tisíc korun měsíčně.

Autorka: Ing. Romana Hubáčková, garantka rekvalifikačního kurzu Personalistika, který probíhá v Praze, Brně, Ostravě, Olomouci a dalších 15 městech po celé ČR. Můžete si přečíst i 304 recenzí kurzu.

https://orangeacademy.cz/kurzy-personalistiky/rekvalifikacni-kurz-personalistika

Editorka: Zuzana Klímová

Orange Academy

Orange Academy se zabývá výukou rekvalifikačních kurzů a školení v oblasti účetnictví, mzdového účetnictví, personalistiky a marketingu. Dále nabízí jazykové kurzy s výukou angličtiny a němčiny přímými metodami Effective English® a Effektives Deutsch®. Od roku 1990 absolvovalo kurzy více než 20 000 účastníků ve 34 městech po celé ČR.

Více na https://orangeacademy.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688