Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  22.08.2019 09:09:38

Nálada v Evropě se nelepší (Ranní zpráva z finančního trhu)

Předstihové ukazatele pokračují v poklesu v čele s Německem, které nadále trápí nižší odbyt automobilů a slabá poptávka ze zahraničí. Zároveň eskalace obchodních sporů bude tlačit ukazatele PMI dolů i v následujících měsících. Záznam z posledního jednání americké centrální banky ukazuje názorový rozkol napříč měnovým výborem. Polský maloobchod pokračuje v nadprůměrném tempu růstu v tomto roce.

PMI v Evropě ukáží další pokles

Očekáváme, že kompozitní PMI v eurozóně v červenci zůstane beze změny. Sektor služeb by měl vzrůst o desetinu na 53,3 bodu, zatímco výrobní sektor opět o desetinu poklesne na 46,4 b. I tak se kompozitní index pohybuje výrazně pod svým historickým průměrem. Tyto hodnoty zároveň odpovídají mezikvartálnímu růstu eurozóny o 0,2 %. Samotný PMI ve výrobě je nejnižší od roku 2012, což je dáno hlavně vysokou váhou a nízkou hodnotou německého indexu. Tamní ekonomiku i nadále trápí pokles automobilového sektoru, slabá zahraniční poptávka a další eskalace obchodních válek mezi USA a Čínou. Ty budou tlačit PMI ve výrobě dolů i v následujících měsících. Zároveň už z minulých měsíců pozorujeme přenos zpomalení průmyslové výroby do ostatních sektorů ekonomiky.

Jednání Fedu ukazuje na názorový rozkol

Záznam z posledního jednání Fedu ukazuje názorový rozkol v měnovém výboru. Část členů se snažila prosadit snížení sazeb o 50 bp, zatímco část druhá požadovala stabilitu sazeb. Podle záznamu však první snížení úrokových sazeb od krize považují bankéři za „kalibraci měnové politiky“ a „úpravu uprostřed hospodářského cyklu v reakci na aktuální vývoj“. My nicméně očekáváme, že do konce roku dojde minimálně ještě k jednomu snížení úrokových sazeb a v příštím roce budou další snížení následovat spolu se zpomalením americké ekonomiky.

Polský maloobchod pokračuje v nadprůměrném tempu

Trh očekává, že polské maloobchodní tržby v červenci zrychlí svou dynamiku. I přes mírné zpomalení v posledních dvou měsících maloobchodníci si udržují solidní tempo, což se odráží i na celkové spotřebě domácností nebo inflaci. Hlavním faktorem je jednoznačně tamní trh práce, který překonává rekordy obdobně jako v tuzemsku.

Polský průmysl vzrostl pomaleji, než trh očekával

Polská průmyslová produkce v červenci zklamala lehce slabším růstem oproti očekáváním trhu. Červnové snížení produkce se tak nepovedlo plně vykompenzovat. Významně poklesl těžební sektor, zatímco zpracovatelský sektor se vrátil k růstu. Nedařilo se ani energetice. Polský průmysl v tomto roce v průměru vzrostl meziročně o 5,8 %. Ačkoli tamní průmysl postupně zpomaluje už od roku 2017, svou dynamikou výrazně převyšuje okolní státy včetně České republiky. Další zpomalení ale naznačují i předstihové ukazatele. PMI z výroby se již od listopadu minulého roku pohybuje pod úrovní 50 b., tedy pod úrovní expanze.

Koruna včera, stejně jako v předchozím dni, pokračovala ve své klidné jízdě jen lehce pod úrovní 25,80 CZK/EUR. Polský zlotý oslabil ještě před zveřejněním statistiky průmyslu a poté svou ztrátu ještě prohloubil. K dnešnímu ránu si tak připisuje ztrátu 0,25 % a v současnosti se obchoduje na úrovni 4,347 PLN/EUR. Obdobně jako koruna je v klidu i maďarský forint, který si udržuje úroveň 327,38 HUF/EUR.

Autor: František Táborský

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688