Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  22.08.2019 09:09:37

Dnešní výsledky PFNonwovens jsou velkým zklamáním (Ranní zpráva z akciového trhu)

Hlavní události

Neefektivní výroba sráží EBITDA společnosti PFNonwovens výrazně dolů.

O2 je poslední z velkých mobilních operátorů, který doposud nenabízí tarif s neomezenými daty.

Podle futures na akciové indexy by evropské trhy by měly dnešní obchodování zahájit mírným poklesem.

Předstihové ukazatele pokračují v poklesu v čele s Německem, které nadále trápí nižší odbyt automobilů a slabá poptávka ze zahraničí. Zároveň eskalace obchodních sporů bude tlačit ukazatele PMI dolů i v následujících měsících.

Výsledky hospodaření dnes ve Spojených státech představí například maloobchodní řetězec s oblečením Gap či technologická společnost Salesforce.

Obchodování na zámořských trzích

Americké akciové indexy uzavřely včerejší obchodování v zisku. Průmyslový Dow Jones a technologický Nasdaq shodně posílily o 0,9 %. V rámci S&P 500, který vzrostl o 0,8 %, se dařilo všem sektorům. Nejvyššího zisku 1,8 % dosáhli výrobci luxusního zboží.

Obchodování v asijsko-pacifickém regionu se v závěru seance nese převážně v duchu mírných ztrát. Nejvíce klesá akciový index v Hongkongu (-0,9 %). V rámci japonského indexu Nikkei 225, který se pohybuje na úrovni včerejší zavírací ceny, se nejhůře vede energetickým společnostem (-1,6 %). K poklesu asijských akciových indexů dochází v reakci na oslabování čínského yuanu vůči americkému dolaru. Kurz prolomil psychologickou hranici sedm yuanů za jeden dolar. Na těchto úrovních byl naposledy v březnu 2008. Oslabování čínské měny může vést ke zhoršení obchodních vztahů se Spojenými státy, tak jako se tomu dělo již dříve.

PFNonwovens

Textilka PFNonwovens zveřejnila výsledky hospodaření za druhý kvartál.

Zveřejněné hospodářské výsledky za druhý kvartál značně zaostaly za očekáváními. Již v prvním čtvrtletí došlo k výraznému snížení zásob hotových výrobků na dlouhodobá minima, což se následně v druhém kvartálu projevilo na nízké efektivitě výroby vzhledem k jejím častým změnám ve vyráběných materiálech. Produkce tak ve druhém čtvrtletí klesla o 3 % a dosáhla 26,6 tis. tun, což rovněž zaostalo za našimi očekáváními. I management společnosti uvedl, že EBITDA za celé první pololetí ve výši 605,8 mil. CZK nenaplnila zcela jejich očekávání. Výhled na celoroční výsledek ponechal beze změny v rozmezí 1,30 až 1,45 mld. CZK, přesto však upřesnil, že se bude pohybovat na spodní hraně vymezeného pásma. Management pro druhou půlku roku očekává mírný nárůst objemu výroby v souvislosti se spuštěním nových linek. Závod v Jihoafrické republice je již dokončen a první komerční dodávky byly realizovány v červnu 2019. Pokračuje investice do semi-komerční linky ve Znojmě, jejíž náběh bude probíhat během čtvrtého čtvrtletí.

Dnešní výsledky jsou pro nás rozhodně zklamáním. Na druhou stranu si myslíme, že problémem není nedostatečná poptávka po produktech společnosti, ale neefektivní řízení skladových zásob, které vedlo k nesouladu mezi poptávanými a naskladněnými produkty, což způsobilo časté změny ve výrobě. Věříme, že se managementu tato neefektivita podaří v druhé půlce roku odstranit. Nicméně naplnění stanoveného cíle pro EBITDA se nám zdá být již velmi málo pravděpodobné vzhledem k tomu, že by PFN musela vykázat rekordní výši EBITDA ve třetím i čtvrtém kvartálu. Potíže s neefektivní výrobou však dle nás ze dne na den vyřešit nepůjdou a pozitivní vliv nových linek nebude dostačující. Dnešní údaje jsou tak pro akcie negativní zprávou.

O2 Czech Republic

Mobilní operátor T-Mobile včera představil nové tarify s neomezenými daty. Reaguje tak na červnové tarify představené od Vodafone. Nové mobilní tarify od T-Mobile nabídnou klientům neomezené volání, SMS a data za cenu od 1275 CZK za měsíc. Mluvčí O2 uvedla, že společnost chystá novou nabídku tarifů na polovinu září. Nespecifikovala však již, zda bude zahrnovat i tarify s neomezenými daty.

Autor: Jiří Kostka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688