Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  22.08.2019 08:34:37

PFNonwovens nedosáhl očekávané výsledky a mírní výhled pro zisk. Pomoci má nová výrobní kapacita

Aktualizováno

Producent netkaných textilií PFNonwovens představil výsledky za druhé čtvrtletí a první polovinu roku 2019, které nanaplňují očekávání firmy a znamenají cílení celoročního výsledku na dolním okraji dříve vytčeného pásma na úrovni zisku EBITDA. Investice firmy běží podle firmy dle plánu, včetně spuštění nové linky ve Znojmě-Příměticích v posledním letošním čtvrtletí.

PFNonwovens dosáhl ve druhém čtvrletí roku 2019 čistého zisku 44,6 milionu korun, meziročně nižšího o 74 procent. Zisk na úrovni EBITDA dosáhl 258,3 mil. , meziročně o 22,9 % méně Tržby dosáhly úrovně 1,55 mld. (meziročně -4,3 %).

Celoroční zisk EBITDA čeká PFNonwovens nově na dolním okraji dříve vytčeného pásma 1,3-1,45 mld. při úrovni CAPEX ne vyšší než 1,45 mld. .

Tabulka: Pololetní zpráva PFNonwovens, hlavní údaje za první pololetí 2019



"EBITDA ve výši 605,8 milionů dosažená v prvním pololetí nenaplnila zcela naše očekávání a meziročně poklesla o 8,5 %. Objem prodeje meziročně vzrostl, což vedlo ke snížení zásob hotových výrobků na dlouhodobá minima. Tato situace potom vedla k nízké efektivitě výroby vzhledem k jejím častým změnám. Zejména z tohoto důvodu jsme v prvním pololetí zaznamenali meziroční pokles objemu výroby o téměř 1 300 tun a tato ztráta se potom významně projevila v hospodaření skupiny," uvedl Marian Rašík, finanční ředitel a člen představenstva.

"Zadluženost ve srovnání s koncem loňského roku klesla o téměř 11% a poměr čistého dluhu vůči EBITDA na konci prvního pololetí dosáhl hodnoty 3,23. Naše investiční projekty nadále pokračují dle plánu. Výrobní závod v Jižní Africe je dokončen a komerční výroba byla spuštěna v červnu. Instalace nové semikomerční linky v závodě ve Znojmě-Příměticích rovněž pokračuje v souladu s naším očekáváním a uvedení linky do komerčního provozu tak i nadále plánujeme ve čtvrtém čtvrtletí 2019,“ pokračuje v úvodním komentáři k pololetním výsledkům firmy.

Komentáře firmy:

Výnosy, náklady a EBITDA

V první polovině roku 2019 dosáhly konsolidované výnosy 3 159,3 milionu , což je srovnatelné se stejným obdobím loňského roku. Ve druhém čtvrtletí celkové konsolidované výnosy dosáhly 1 552,0 milionu , tj. o 4,3 % méně ve srovnání se stejným obdobím minulého roku. Objem prodejů v tunách meziročně vzrostl. Vývoj cen polymerů měl na meziroční vývoj tržeb mírně pozitivní vliv. Negativní vliv na tržby měl meziroční dopad úprav z titulu IFRS 15, na základě kterého skupina vykazuje do výnosů výrobky, které jsou vyrobeny na zakázku pro konkrétního zákazníka okamžitě po vyrobení daného výrobku. Celkové konsolidované provozní náklady bez odpisů (netto) v prvním pololetí roku 2019 meziročně vzrostly o 2,2 % na částku 2 553,5 milionu . V samotném druhém čtvrtletí roku 2019 konsolidované provozní náklady bez odpisů (netto) činily 1 293,7 milionu , což je o 0,6 % meziročně více. EBITDA dosáhla v prvním pololetí roku 2019 hodnoty 605,8 milionu , meziročně o 8,5 % méně. Hlavním důvodem pro meziroční pokles byla výroba nižší o téměř 1 300 tun oproti srovnatelnému období loňského roku, což bylo způsobeno hlavně velmi nízkou úrovní skladových zásob hotových výrobků, která neumožňovala efektivní výrobu. Mechanismus přenesení cen vstupních materiálů měl meziročně rovněž negativní vliv.

EBITDA marže dosáhla v prvním pololetí roku 2019 19,2 %, tj. o 1,8 procentního bodu méně než ve stejném období roku 2018. EBITDA ve druhém čtvrtletí roku 2019 činila 258,3 milionu , tj. o 22,9 % meziročně méně. EBITDA marže ve druhém čtvrtletí roku 2019 činila 16,6 %, o 4,1 procentního bodu méně než v přechozím roce.

Čistý zisk

Čistý zisk dosáhl v prvním pololetí roku 2019 hodnoty 246,8 milionu , což je meziročně o 11,8 % méně. Ve druhém čtvrtletí 2019 vytvořila společnost čistý zisk ve výši 44,6 milionu .

Investice

V první polovině roku 2019 činily konsolidované investiční výdaje 258,4 milionu oproti 252,6 milionu ve srovnání se stejným obdobím minulého roku. Z této částky připadalo 131,6 milionu na investice do rozšíření výrobních a skladovacích kapacit, zbytek představovaly běžné investice. Ve druhém čtvrtletí roku 2019 činily konsolidované investice 179,9 milionu oproti 166,5 milionu ve srovnání se stejným obdobím minulého roku.

Výhled hospodaření na rok 2019

V prvním pololetí roku 2019 skupina dosáhla výsledků, které nesplnily zcela její očekávání. Oproti očekávání byl nižší zejména objem výroby, což významně přispělo k meziročnímu poklesu hospodářských výsledků. I přestože skupina v letošním roce zprovozní nové výrobní kapacity, což by mělo podpořit její hospodaření, očekává, že ukazatel EBITDA v tomto roce dosáhne na spodní hodnotu výhledu stanoveného na rok 2019 v rozmezí 1,30 až 1,45 miliardy . Společnost plánuje, že celkové investiční výdaje v roce 2019 nepřesáhnou úroveň 1,45 miliardy .

(PFN, Reuters, Bloomberg)

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688