TNBiz (TN.cz)
21.08.2019 13:33:56

Počasí ve světě: Svět zasáhly ničivé požáry. Po Rusku a Kanárech hoří i pralesy v Amazonii

Mohutné požáry zasáhly lesy v několika zemích světa. Oheň stále sužuje ruskou Sibiř, požáry ale vzplály také v turisticky oblíbených destinacích Kanárských ostrovů a Turecka. A v průběhu týdne se objevily také informace o masivním vzplanutí amazonských pralesů.

Podle zahraničních médií je požár v Amazonii tak rozsáhlý, že jde vidět i z vesmíru. BBC informovalo, že dým se dostal i do několik tisíc kilometrů vzdálených měst. V brazilském Sao Paulu se kvůli němu v úterý zatáhla obloha, ze dne se tak najednou stala ve čtyři odpoledne noc.

Jihoameričani se tak právem obávají nejen o své zdraví, ale také o následky, jaké požáry mohou mít. V Brazílii vidí problém hlavně v tom, že tamní vláda v čele s prezidentem Bolsonarem nepodniká dostatečné kroky k tomu, aby se oheň podařilo dostat po kontrolu. 

"Před třemi lety byl svět svědkem toho, jak Brazílie oslavovala přírodu a vyzývala k jejímu zachování při příležitosti jedné z největších sportovních událostí na Zemi. Dnes vidíme Amazonii, naše největší bohatství, už 16 dní v plamenech. Krok zpět?" napsal jeden z místních na svůj Twitter.

Informace o požárech v jižní Americe přišly jen pár dní poté, co vzplály lesy na oblíbených Kanárských ostrovech. Okolo devíti tisíc lidí museli záchranáři evakuovat z ostrova Gran Canaria, kde hořelo 3 400 hektarů lesa. Dým je stále vidět i z okoloních ostrovů, pro které výstraha před požáry platí také.

Střídavě v několika oblastech hoří i v Turecku. Hasičům se už podařilo zlikvidovat požár v letovisku Bodrum a Milas, bojují však ještě s požáry v Izmiru. Podle webu Hurriyet Daily News srpnové požáry v zemi sežehly už zhruba 500 hektarů půdy.

Stále se nepodařilo uhasit ani rozsáhlý požár na Sibiři. Přesná čísla o tom, jak je požár rozsáhlý, nejsou k dispozici. Naposledy ruské úřady informovaly na konci července o zhruba třech milionech hektarů zasažené půdy, podle neoficiálních informací je ale území zasažené požáry mnohem rozsáhlejší. Některé zdroje mluví dokonce o oblasti větší než tvoří země Evropské unie.

Požáry očekávají také Spojené státy. Ty musely podle agentury Reuters v srpnu zasahovat na Aljašce, hořet by ale znovu mohlo také v Kalifornii, kterou ničivé požáry sužují téměř každé léto. A s rozsáhlými požáry nedávno museli hasiči bojovat také v Portugalsku nebo Bangladéši.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty