Research (Česká spořitelna)
Makroekonomika  |  20.08.2019 10:52:34

Recese hrozí Německu, ale také Japonsku

Bundesbanka uvedla, že německá ekonomika míří do recese (= minimálně dvě čtvrtletí poklesu ekonomiky), protože po poklesu ve druhém čtvrtletí o 0,1% nevidí v tom stávajícím čtvrtletí žádné známky zlepšení. Ve své analýze píše, že domácí poptávka se vyvíjí pozitivně, ale problém je ve vývozech. Bundesbanka není úplně optimistická ohledně blízkého vývoje, ačkoliv správně zanalyzovala dopad Brexitu ve 2Q, viz včerejší Ranní restart. Pokud se totiž bude před říjnovým odchodem UK z EU opakovat podobné předzásobení, tak to pozitivně ovlivní Německo a spol. v září a říjnu a negativně v měsících po Brexitu.

Německá vláda se každopádně na případnou recesi připravuje, a to v pozitivním slova smyslu. Nechce totiž začít hledat procyklicky úspory, snižovat zaměstnanost či škrtat investice. Mimo jiné proto, že už nyní mnoho let vykazuje přebytek veřejných financí = ekonomiku kontinuálně přiškrcovala. Tentokrát hledá efektivní možnosti (proticyklického) podpoření ekonomiky. České automobilky by asi rády viděly opět „šrotovné“, které jim pomohlo během Velké recese. Nicméně tentokrát to vypadá na podporu energetických úspor domácností. Výhodou takového opatření je, že by nebylo dovezeno ze zahraničí (jako v případě šrotovného z ČR) a mělo by proto výrazně větší multiplikační efekt na německou ekonomiku.

Každopádně nemluvíme o kapce v moři: ministr financí zmínil 50 mld. EUR v případě ekonomické krize, což je cca 1,4% HDP. Financování dluhu je navíc v Německu extrémně levné, záporné výnosy dluhopisů má i 30Y dluhopis. Vláda toho chce využít a začít poprvé nabízet 30letý dluhopis s nulovým kupónem. Pokud skutečně začne uvolněná měnová politika fungovat s uvolněnou fiskální politikou, bude to po mnoha letech výrazný impulz pro ekonomiky EMU.

Obavy z recese panují i v Japonsku, kde japonské vývozy klesají už osm měsíců v řadě. Včera jsem ukazoval, že za poklesem vývozů Německa stojí primárně UK se svým brexitem. V případě Japonska je zdrojem poklesu vývozů primárně Asie, tedy obchodní války.

David Navrátil, makroanalytik České spořitelny 

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688