Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
19.08.2019 16:55:16

Počasí v novém týdnu: kolem středy chladněji, na víkend návrat horka

 

V novém týdnu bude počasí nejprve rozdělovat naši zemi na chladnější západ a teplejší východ. Frontálnímu rozhraní se nechce posunout více na východ a přináší srážky do Čech. Na Moravu se prakticky nedostává a teploty jsou tam citelně vyšší. Kolem středy se konečně ochladí na celém území. Hned na víkend ale teploty poletí vzhůru až k 30 °C. Srážek bude průměrně pro Čechy, pro Moravu nedostatek. Povrchové sucho sice v Česku zesláblo, podzemní voda však nadále ubývá. Vydatné srážky už od května naši zemí obchází velkým obloukem. Zkracující se dny dávají tušit, že podzim se blíží. Počasí bude zatím proti a udrží si letní ráz.

V úterý bude polojasno, během dne od západu skoro zataženo, místy déšť, přeháňky, ojediněle bouřky. Teploty 19 až 24 °C, na východě až 28 °C. Ve středu bude oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky. Teploty 18 až 22 °C. Ve čtvrtek bude oblačno, ojediněle ještě déšť. Teploty 20 až 24 °C. V pátek bude polojasno. Teploty 22 až 26 °C. Na víkend se teploty ještě zvýší na 24 až 29 °C, objeví se v odpoledních hodinách ale i přeháňky nebo bouřky. Jinými slovy léto bude pokračovat a zatím jej nic nepřeklopí do studeného módu.

Nadprůměrné teploty a nedostatek srážek nadále přispívají k devastaci lesů. Smrkové, modřínové a borové porosty rychle umírají od jihovýchodu země směrem na severozápad. Za naprostou devastaci až na 90 % porostů můžeme označit stav na jihovýchodě Vysočiny, v Nízkém Jeseníku a podhůří Beskyd. Velmi špatně je na tom také východ Drahanské vrchoviny. Situace se pozvolna horší i ve východních a jižních Čechách. Východisko není. Možnou cestou je jen přeměna lesů na listnaté. Klimatická změna je velmi rychlá a průměrné teploty stoupají stále rychleji.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty