Akcenta (AKCENTA CZ)
Investice  |  19.08.2019 09:17:52

Vývoj na devizovém trhu ve 33. týdnu (12.8.-16.8.2019)

Klíčové události a ukazatele

CZ - Domácí ekonomika ve 2. čtvrtletí vzrostla o 0,6 % k/k a 2,7 % r/r
DE - Německá ekonomika ve 2. čtvrtletí poklesla o 0,1 % k/k a zpomalila růst na 0,4 % r/r
PL - Hrubý domácí produkt ve 2. čtvrtletí vzrostl o 0,8 % k/k a 4,1 % r/r
US - Maloobchodní tržby v červenci vzrostly o 0,7 % m/m

Očekávané události a ukazatele v příštím týdnu

DE - Index PMI ve výrobním sektoru (srpen) - předběžný odhad
EZ - Index spotřebitelských cen (červenec) - finální údaj
PL - Průmyslová produkce, Maloobchodní tržby (červenec)
US - Konference centrálních bankéřů v Jackson Hole

Měnové kurzy (vývoj v tomto týdnu) a Predikce vývoje


Úrokové sazby


Vývoj EUR/CZK

  • Obchodování koruny vůči euru se v tomto týdnu odehrávalo primárně v rozmezí 25,80 -25,90 CZK/EUR, avšak v závěru týdne koruna prudce posílila. Ve čtvrtek dopoledne se koruna krátce podívala nad hladinu 25,90, na nejslabší hodnoty od loňského prosince. Během čtvrtečního odpoledne však koruny dopolední ztráty smazala a další zisky si připsala i v pátek. Zkraje pátečního odpoledne se obchodovalo těsně nad hladinou 25,70 CZK/EUR.
  • Z domácích makroekonomických statistik stála v tomto týdnu za pozornost spotřebitelská inflace za červenec, která překvapila meziročním zrychlením na téměř 3 %, respektive přesně na 2,9 % r/r. Za rychlejším růstem inflace stály v červenci primárně dražší dovolené. Stejně jako v předchozích měsících, tak i v červenci platilo, že zhruba z poloviny přispívají k meziročnímu růstu dražší energie a z necelé jedné čtvrtiny potraviny. Vyšší červencová inflace sice z pohledu České národní banky (ČNB) představuje proinflační riziko aktuální prognózy, avšak je velmi nepravděpodobné, že by bankovní rada na rychlejší růst cen v kontextu řady hospodářských rizik ve vnějším prostředí reagovala. Pro letošní rok je tak i nadále jednoznačně nejpravděpodobnější stabilita úrokových sazeb.
  • Domácí ekonomika ve 2. čtvrtletí letošního roku podle předběžného odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ) velmi slušně rostla, a to o 0,7 % k/k a 2,6 % r/r. Detaily HDP budou publikovány až na konci srpna, ale ze stručného komentáře ČSÚ vyplývá, že motorem růstu ekonomiky byla na poptávkové straně spotřeba domácností v kombinaci se zahraničním obchodem. Na nabídkové straně potom k růstu přispěly především služby, a to hlavně obchod, doprava, skladování a ubytování. Otázkou nyní je, jak se bude české ekonomice ve světle uvadající zahraniční poptávky a zpomalující investiční aktivity českých firem dařit v nadcházejících čtvrtletích. Pokud totiž nedojde k brzkému obratu k lepšímu v Německu, tak je výraznější zpomalení českého HDP nevyhnutelné a ani robustní spotřeba českých domácností to nezachrání.


Vývoj USD/CZK


Vývoj PLN/CZK

  • Zlotý si v tomto týdnu připsal výrazné ztráty (v pátek velkou část ztrát smazal), a to jak vůči koruně, tak i vůči oběma hlavním měnám. Na měnovém páru s korunou se ve čtvrtek krátce obchodovalo pod hladinou 5,90 CZK/PLN (nejsilnější hodnoty koruny od r. 2012). Vůči euru se zlotý během čtvrtku pohyboval těsně pod hladinou 4,40 PLN/EUR, na nejslabších hodnotách od loňského července. Na měnovém páru s americkým dolarem je zlotý nejslabší od dubna 2017. Zlotý byl zároveň v tomto týdnu nejslabší měnou středoevropského regionu, když za jeho ztrátami stál primárně negativní sentiment na finančních trzích v kombinaci se čtvrtečním státním svátkem v Polsku (mělký trh se slabou likviditou nahrával výrazným pohybům zlotého).
  • Oslabení zlotého se přitom na první pohled může zdát trochu paradoxní, protože čísla z tamní ekonomiky jsou i nadále velmi slušná. Růst spotřebitelské inflace byl v červenci potvrzen na 2,9 % r/r, což je nejrychlejší meziroční růst od října 2012. V posledních letech zároveň v Polsku rozhodně nebylo zvykem, že se inflace nachází nad inflačním cílem NBP, tj. nad 2,5 %. Růst polské ekonomiky ve 2. čtvrtletí (+0,8 % k/k a 4,1 % r/r po očištění o sezonní a kalendářní vlivy) sice lehce zaostal za tržním odhadem, avšak i přesto Polsko opět patřilo mezi nejrychleji rostoucí země EU. Co z pohledu HDP stojí určitě za zmínku je skutečnost, že statistika HDP odráží věrně minulost, ale není příliš vypovídající směrem do budoucna. A právě zde je jádro problému. Pokud se totiž v brzké době nezlepší hospodářská situace v Německu, tak je výraznější zpomalení polské ekonomiky v nadcházejících čtvrtletích nevyhnutelné a ani robustní spotřeba polských domácností to nezachrání.


Vývoj EUR/USD

  • Vývoj na hlavním měnovém páru byl i v tomto týdnu pod vlivem negativního sentimentu na finančních trzích. V první polovině týdne převládalo ještě obchodování v širším okolí hladiny 1,12 USD/EUR. Ve středu odpoledne však euro oslabilo a další ztráty si připsalo i ve čtvrtek odpoledne po holubičích komentářích z Evropské centrální bankyECB (O. Rehn). V pátek zkraje odpoledne se obchodovalo pod hladinou 1,11 USD/EUR, na dohled letošnímu minimu 1,103 USD/EUR.
  • Charakteristickým znakem tohoto týdne byla pokračující nervozita na finančních trzích z dalšího zpomalení globální ekonomiky. V úterý odpoledne se nálada na trzích dočasně zlepšila poté, co byla zveřejněna informace, že USA odloží zvedení 10% cla na dovoz části čínského zboží na prosinec. Ve druhé polovině srpna by rovněž měl proběhnout telefonický rozhovor mezi USA a Čínou v otázce možného znovuobnovení obchodního jednání. Pozitivní efekt z náznaku mírného zlepšení vztahů mezi oběma zeměmi měl však jen krátkého trvání. Ve čtvrtek O. Rehn (ECB) prohlásil, že by ECB na zářijovém zasedání měla přijít s takovými opatřeními na podporu ekonomiky eurozóny (záporné úrokové sazby, znovuobnovený program APP včetně možnosti nákupu akcií), které překonají tržní očekávání. Zde je vhodné podotknout, že ECB v posledních letech finanční trhy svými opatřeními spíše zklamávala, takže 12. září to bude pro M. Draghiho a celou ECB velká výzva.
  • Klíčovou makroekonomickou událostí tohoto týdne v Německu byl předběžný odhad HDP za 2. čtvrtletí. Růst HDP dále zpomalil (0,4 %), respektive v mezičtvrtletním srovnání došlo k očekávanému poklesu (-0,1 %). Podle Destatisu stál za poklesem HDP zahraniční obchod, což již ostatně dopředu avizovaly slabé výsledky zahraničního obchodu a průmyslu v posledních měsících. A slabé byly i investice ve stavebnictví. Pozitivně k růstu HDP naopak přispěla spotřeba domácností. Vzhledem k tomu, že průmyslové zakázky či měkké indikátory typu Ifo a PMI žádnou změnu k lepšímu v Německu během července nenaznačily, tak se pravděpodobnost hospodářská recese v největší evropské ekonomice nadále zvyšuje.

AKCENTA CZ

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 20 letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rumunsku, Německu a Francii. Klientské portfolio tvoří více než 36 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.

Více informací na: https://www.akcentacz.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688