Patria (Patria Finance)
Investice  |  19.08.2019 09:14:56

Rozbřesk: Ostře sledované Jackson Hole. Zklame Fed Donalda Trumpa?

Šéf Fedu Jerome Powell nebude mít vůbec jednoduchý týden. Po opětovném rozjezdu obchodní války s Čínou jsou jeho kroky pod drobnohledem administrativy Donalda Trumpa. Navíc horší čísla z Číny a Evropy v kombinaci s propady akciových trhů přispěly k tomu, že výrazně vzrostly sázky trhů na pokles amerických sazeb.

Do konce roku trhy sázejí skoro na tři poklesy sazeb, a přesto dolar v posledních čtrnácti týdnech spíše na frontě s eurem posiloval. Pokud by Powell na ostře sledované výroční konferenci v Jackson Hole (tento pátek) nakonec nehledě na tlak investorů a politiků držel umírněnější linii z posledního zasedání, trhy zklame a nastartuje další zisky dolaru. S těmi by byl spojen i propad akcií a minimálně dočasná tržní ztráta důvěry ve Fed - delší výnosy by spadly ještě výrazněji dolů a křivka by pravděpodobně invertovala.

Powell tedy nemá moc důvodů trhy zklamat. Je tu však jedna potíž. Americká čísla zatím nejsou ani zdaleka tak špatná jako ta evropská nebo čínská. To ostatně ukázaly čerstvé podnikatelské nálady z USA v uplynulém týdnu a tento týden by to měly potvrdit i předběžné indexy PMI (USA, EMU a Japonsko). Je faktem, že Spojené státy zatím na rozdíl od Německa a Číny nejsou tak zasažené obchodními válkami ani dalšími geopolitickými riziky srážejícími globální obchod. I proto si možná jednoduše zaslouží o něco méně poklesů sazeb a silnější americký dolar, než si dnes myslí většina trhů…

TRHY
CZK a dluhopisy

Úleva na akciových trzích pomohla ke konci týdne i české koruně smazat část svých předešlých ztrát.

Tento týden je z pohledu domácích událostí slabší a start může být pozitivní - globální trhy sázejí na měnové i fiskální stimuly. Ke konci týdne bude rozhodující vyznění Powellova projevu v Jackson Hole (viz úvodník).

Zahraniční forex

Dolar si v průběhu minulého týdne postupně připisoval zisky a výjimkou nebyl ani pátek, kdy se dostal pod hranici 1,11 EUR/USD. Na pomyslných vahách má dolar stále díky úrokovému diferenciálu a především relativně příznivějším zprávám vůči euru navrch a nic moc na tom zřejmě nezmění ani tento týden, kdy budou zveřejněny indexy nákupních manažerů v eurozóně a zejména pak Německu, které balancuje na hranici recese. Trhy optimismem rozhodně nehýří a vlastně ani aktuální výkon německých automobilek nenapovídá, že by se situace „už“ obracela k lepšímu. Na americké straně může dolar ovlivnit snad jen razance zápisu ze zasedání FOMC a na konci týdne slavná Jackson Hole.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt 15:53  Závěr obchodního týdne přinesl zpevnění dolaru i koruny (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688