Patria (Patria Finance)
Investice  |  18.08.2019 08:24:37

Víkendář: Nám jeden Stalin stačil

Josif Vissarionovič Džugašvili, který si později dal jméno Stalin či „Muž z oceli“, byl diktátorem vládnoucím Sovětskému svazu až do okamžiku své smrti. A jak podotýká německý Der Spiegel, šlo také o jednoho z největších zločinců dvacátého století. Přesto byla v ruském Novosibirsku na počátku května odhalena jeho socha. Významným způsobem se o to zasadil právník Alexej Denisjuk, který „je přesvědčen, že se dožije návratu Sovětského svazu a Stalin pro něj není diktátorem“. Považuje jej za člověka, který Rusku přinesl velké vítězství a jehož jméno je třeba očistit.

Der Spiegel poukazuje na to, že v březnu byl v Rusku proveden rozsáhlý průzkum veřejného mínění, podle jehož závěrů se 70 % Rusů domnívá, že Stalin hrál v historii pozitivní roli. Jde o nejvyšší zaznamenaný podíl a „Novosibirsk také není jediným městem, kde se staví Stalinovy sochy“. Podle některých odhadů jich bylo během posledních 20 let instalováno 130, většina v menších městech.

Denisjuk je členem stalinistické strany, protože ani komunisté pro něj nejsou dost stalinističtí. Podle něj jsou jeho spolustraníci „skuteční bolševici“ a pro ruské politiky nemá moc slov uznání. Chtějí jen „minireformy v rámci současného systému“, ale on sám by rád systém svrhnul. Der Spiegel píše, že on a jemu podobní nejsou v Rusku ničím novým, ale „po celá desetiletí si své sochy a obrazy Stalina uctívali v soukromí“. Nálada se změnila ve chvíli, kdy se k moci v zemi dostal Vladimir Putin. Ten sice není stalinista, ale dokáže umně využívat a získávat moc. Ale podle Spiegelu podporuje kult stalinismu například vojenskými přehlídkami konanými na počátku května.

Stalinovy zločiny jsou v Rusku postupně zapomínány. Lidé jako Denisjuk jej nevnímají jako člověka, který poslal miliony lidí do trestních táborů, ale jako vládce, který ochránil Rusko před fašismem. Před čtyřmi lety byla například cenzurována kniha pro učitele pojednávající o velkých stalinistických čistkách s tím, že by její obsah mohl narušit psychické zdraví dětí. Podle průzkumů z minulého podzimu přitom asi polovina Rusů ve věku 18 – 24 let o těchto čistkách nikdy neslyšela.

Někteří novodobí stalinisté si podle Spiegelu stěžují, že Putin udělal z jejich země kolonii, protože v Rusku se nevyrábí mobilní telefony ani auta. Čím lépe podle nich člověk pochopí Stalina, o to víc chápe, jak zkorumpovaný současný systém je. Jedna samolepka na nárazník auta hovoří o tom, že Rusko by se „nemuselo topit v současném marasmu, kdyby tu vládl on“, a vedle textu je zobrazen Stalin kouřící svou dýmku.

„Poté, co Stalin v roce 1953 zemřel, byl rychle vymazán z očí veřejnosti. Nyní však přichází jeho velký návrat, jeho sochy a obrazy lze najít po celém Rusku. Der Spiegel se ale ptá: „Proč lidé prokazují úctu masovému vrahovi?“

Zdroj: Der Spiegel

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688