Eva Jurčíková (Vaše Nároky.cz)
Práce  |  16.08.2019 10:31:49

Zaměstnavatel zaměstnanci odmítl zaplatit 13. plat, ten se proto obrátil na právníka

Zaměstnanec z neopodstatněných důvodů nedostal třináctý plat, na který měl nárok. Zároveň mu nebyla proplacena ani mimořádná odměna za pracovní cestu. Celý případ tak musel řešit s pomocí právníka.

Pan Štěpán byl zaměstnán jako konstruktér s pracovní smlouvou na dobu neurčitou. Koncem roku 2018 mu měl být dle mzdového výměru vyplacen 13. plat ve výši 50 000 . Dále mu zaměstnavatel slíbil i odměnu za mimořádnou služební cestu na 6 týdnů ve výši 40 000 . Nic z toho však zaměstnanci vyplaceno nebylo.

Zaměstnavatel nevyplacení 13. platu argumentoval tím, že zaměstnanec byl přes přelom roku na dlouhodobější nemocenské, a proto mu nárok na odměnu, která se vyplácí koncem prosince, nevzniká. Ohledně mimořádné odměny za služební cestu, která byla panu Štěpánovi přislíbena, zaměstnavatel mlčel.

Pan Štěpán se proto obrátil na právníka ze společnosti Vaše nároky.cz, která zastává práva zaměstnanců. Advokát po zhodnocení případu dospěl k názoru, že zaměstnanec má nárok na 13. plat. „Dle rozsudku Nejvyššího soudu ČR, sp. zn. 21 Cdo 22597/2007 ze dne 24. 4. 2008, pokud jsou podmínky pro přiznání roční odměny definovány dostatečně konkrétně, aby zjištění splnění podmínek a výše nároku byly předmětem pouhého matematického výpočtu (v daném případě nebyly stanovené žádné podmínky), vzniká zaměstnanci nárok na roční odměnu již splněním stanovených podmínek. Klient má tedy nárok na roční odměnu ve výši 50.000,- ,“ konstatoval advokát.

K mimořádné odměně za služební cestu se však právník vyjádřil již méně kladně: „Slíbená odměna je bohužel nenárokovou složkou a zaměstnanec má bohužel jen málo důkazů k tomu, že byla tato mimořádná odměna skutečně přislíbena, proto bohužel není možné ji po zaměstnavateli požadovat.

Právník proto po domluvě s klientem požadoval po protistraně proplacení alespoň třináctého platu. Po několika měsících se naštěstí podařilo peníze od zaměstnavatele získat a celý případ tak nemusel skončit až u soudu. Pan Štěpán tak díky právníkovi získal 50 000 .

Zaměstnanci by se nejen neměli nechat zmást mnohdy účelovými argumenty zaměstnavatele, že na některé odměny nemají nárok a vždy si za svými nároky stát, ale zároveň by si měli dát pozor na to, aby slíbené provize či odměny byly nárokovatelné a ideálně písemně zaznamenané,“ radí nakonec právník z Vaše nároky.cz. 

Společnost Vaše nároky.cz

pomáhá občanům získat finanční odškodnění, na které mají nárok v případě, že se stali obětí nepoctivého a nekalého jednání obchodníků, institucí či státu. Služby společnosti jsou nastaveny pro oboustrannou spokojenost tak, že za ně klient neplatí žádné poplatky a jedinou odměnou pro společnost je provize ze získané částky do maximální výše 25 % pouze v případě vyhraného sporu. Se společností Vaše nároky.cz tedy klient nic neriskuje, nic neztratí a může jen získat. Portfolio oblastí odškodnění, které společnost za klienty řeší, je opravdu široké, od kompenzace za zpožděný let, přes nevyplacenou mzdu, krácení pojistného plnění či reklamaci dovolené, až po náhradu škody za pochybení lékaře.

Více informací na: www.vasenaroky.cz

18.08. 10:45  Nepohodlný zaměstnanec (Jan Novák)
17.08. 07:40  HAHAHA (Miluše )







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688