Další chráněný dravec zabitý člověkem: neznámý střelec na Litoměřicku usmrtil mládě orla mořského z jediného hnízdícího páru

TNBiz, 15.8.2019
Orel mořský patří mezi zvláště chráněné druhy

Na Litoměřicku někdo postřelil mládě kriticky ohroženého orla mořského. Než dravce našla dvojice houbařů, musel podle ochránců trpět velkými bolestmi několik dní. I přes pomoc v záchranné stanici bohužel během noci uhynul.

Postřelený orel patřil ke dvěma letos okroužkovaným mláďatům jediného hnízdícího páru na Litoměřicku. "O zraněném orlovi nás informovali dva houbaři. Již při prvním ohledání bylo jasné, že pták má střelné poranění pravého křídla s otevřenou zlomeninou a potrháním svaloviny od broků," uvedl Michal Porteš z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Následně bylo mládě orla převezeno do záchranné stanice při Zoologické zahradě v Liberci, kde bylo ošetřeno. "Na druhý den byla připravena operace specializovaným veterinářem. Bohužel dravec během noci uhynul," informoval Porteš s tím, že už je připravováno trestní oznámení na neznámého pachatele.

Orel mořský patří mezi zvláště chráněné druhy v nejvyšší kategorii kriticky ohrožený. S rozpětím křídel až 2,4 metru je největším dravcem v České republice. V přírodě nemá přirozeného predátora, pouze člověka. Aktuálně hnízdí na území Česka asi 130 párů.

"Orly mořské ohrožují i otrávené návnady a letos už jsme se setkali i s případem, kdy někdo záměrně pokácel strom s hnízdem se dvěma mláďaty. Obě se pádem zabila,“ řekl ornitolog Zdeněk Vermouzek.

Jen v letošním roce jich podle ornitologů evidují zahynulo už čtrnáct. "Ve většině případů zabíjel nervový jed karbofuran, jehož držení je v celé Evropské unii už od roku 2008 zakázané," dodali odborníci.

 

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy