Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  14.08.2019 23:09:40

14. srpna: Tohle potřebujete vědět nejen o středečním obchodování na amerických burzách

Akcie ve Spojených státech ve středu výrazně oslabily, klíčový Dow Jonesův index má za sebou nejhlubší procentní propad od začátku roku. Na vině je vývoj na trhu dluhopisů, který naznačuje, že americká ekonomika směřuje k recesi.

Index Dow spadl o 3,05 % na 25 479,42 bodu, benchmark S&P 500 klesl o 2,93 % na 2 840,6 bodu a index Nasdaq Composite přišel o 3,02 % na 7 773,94 bodu. Index volatility VIX vyletěl vzhůru o 26,14 % na 22,1 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se snížil o dvanáct bazických bodů na 1,58 %.

Výrazně oslabily všechny hlavní sektory. Téměř o 4 % se propadlo energetické odvětví, zhruba o 3 % či více si pohoršily sektory komunikačních služeb, financí, průmyslu, základních materiálů, technologií a cyklického spotřebního zboží.

Výnos dluhopisů americké vlády se splatností deset let se ve středu výrazněji dostal pod výnos dluhopisu dvouletého, což se stalo poprvé od roku 2007. Tehdy se dostavila hospodářská recese, která zasáhla nejprve Spojené státy a pak i globální ekonomiku. V období po druhé světové válce předpověděla změna výnosové křivky sedm z posledních devíti recesí. Zpravodajskému serveru CNBC to řekl Sung Won Sohn, profesor ekonomie na univerzitě Loyola Marymount University a prezident poradenské společnosti SS Economics. 

Kromě převrácené výnosové křivky obchodování ve středu poznamenaly další nepříznivé faktory. Německo ohlásilo pokles ekonomiky ve druhém čtvrtletí a růst průmyslové výroby v Číně byl v červenci nejpomalejší za 17 let. K tomu je nutné přičíst déletrvající faktory jako obchodní válka USA a Číny a odchod Británie z Evropské unie a další geopolitické faktory.

"Každá centrální banka na světě se snaží ekonomiku podporovat a každý politik na světě se snaží ekonomiku zničit," řekl Oliver Pursche ze společnosti Bruderman Asset Management. "Co se děje v Hongkongu, co se děje s brexitem a obchodní válkou, to všechno přináší chaos," dodal.

Dolar na devizových trzích v reakci na vývoj výnosů klíčových dluhopisů americké vlády citelně oslabil k japonskému jenu, který je považován za takzvaný bezpečný přístav v dobách nejistoty. Kolem 22.00 SELČ dolar k jenu ztrácel 0,7 % na 105,97 JPY. Euro k dolaru odepisovalo přes 0,3 % na 1,1136 USD.

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, ale vykazoval mírný nárůst. Přidával 0,2 % na 98 bodů.

Další článek: Proč je evropská ekonomika (v čele s Německem) tak citlivá na globální nejistotu?

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688