TNBiz (TN.cz)
Auto Moto  |  14.08.2019 14:40:42

Po dálnici bez lepení známky. Senát schválil elektronické kupony


Seškrabování staré dálniční známky a lepení té nové čeká řidiče zřejmě na konci letošního roku naposledy. Senátoři ve středu schválili zavedení elektronických dálničních známek, které mají stávající kupony nahradit od roku 2021. Vázány budou na registrační značku vozidla a kontrolovat je budou kamery. Pro bylo 43 senátorů, proti šest.

"Návrh zákona vnímám jako výrazný pokrok v digitalizaci a odbřemenění řidičů od povinnosti každý rok třeba pomocí žiletky odlepovat dálniční známku," hodnotil novelu ministr dopravy Vladimír Kremlík. Roční poplatek už nebude na kalendářní rok, ale na 365 dní.

Senátoři se přimlouvali za to, aby kromě 10denních, měsíčních a ročních známek existovala možnost zaplatit i za jednodenní využití dálnice. "Jsem přesvědčený, že pokud bude moci někdo zaplatit to denní jízdné třeba SMSkou, tak ubyde podvodů a vzroste výběr," řekl vsetínský senátor Jiří Čunek.

Dlouhá debata se vedla o tom, jestli bude postižitelný ten, kdo jede bez zaplaceného poplatku a policistům ujede. Podle senátorů totiž ze znění novely vyplývá, že pokud jej hlídka nezastaví přímo na dálnici, už jej nebude možné pokutovat. Senátorka Jitka Seitlová namítala, že to bude návod k tomu, jak pravidla porušovat. Senátor Michael Canov dokonce navrhnul zamítnutí novely.

"Vynucování plnění povinností bude zajišťovat Policie ČR a Celní správa. Není pravdou, že by po sjetí z dálnice nemohl policista někoho kontrolovat. Je to otázka správního řízení a prokázání přestupku," namítal Kremlík.

Senátoři ale zákon podpořili ve znění schváleném sněmovnou. Pro bylo 43 senátorů, proti pak 6. Zákon musí ještě podepsat prezident.

Poslanci konec papírových dálničních známek schválili v polovině června. Odmítli návrh na zdražení ročních známek z 1500 na 2000 korun, jak prosazoval poslanec ANO Martin Kolovratník. To odmítá ministr dopravy Vladimír Kremlík. Zdražení podle něj přichází v úvahu, až bude dokončena modernizace dálnice D1.

 

Česko od roku 2021 bude následovat například Maďarsko nebo Slovensko, kde se už také dálniční poplatky platí elektronicky. Zaplatit za použití dálnice budou řidiči moci prostřednictvím webových stránek nebo speciální mobilní aplikace.

 

 

 

Zaplacený poplatek bude vázaný na registrační značku na radost. Na systému, který bude ověřovat zaplacení poplatků, pracuje Státní fond dopravní infrastruktury. Využije k tomu stávající mýtné brány.

 

Ministerstvo už před projednáváním novely ve sněmovně odhadlo, že díky elektronickým dálničním známkám ušetří 120 milionů a vydělá o 220 milionů více. Úspory budou plynout z toho, že odpadnou náklady na tisk a distribuci kuponů.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688