Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  14.08.2019 09:09:20

Avast pokračuje v sérii úspěšných výsledků (Ranní zpráva z akciového trhu)

Hlavní události

Avast svými pololetními výsledky překonal očekávání trhu.

O rumunská aktiva ČEZ projevila zájem tamní státní energetická společnosti.

Ministerstvo financí plánuje další zvyšování spotřební daně z tabákových výrobků v letech 20212023 o tři koruny ročně za krabičku cigaret.

Evropské akcie budou po otevření trhů teprve hledat svůj směr.

Průmyslová produkce v eurozóně si svůj excelentní výsledek z května zřejmě neudrží a opět se propadne do záporu. Růst HDP v eurozóně bude podle našich očekávání potvrzen na úrovni 0,2 % q/q. Hlavní pozornost investorů však bude směřovat k aktuálnímu vývoji v obchodních vztazích mezi Spojenými státy a Čínou.

Obchodování na zámořských trzích

Americké akciové indexy uzavřely včerejší obchodování v zisku. Průmyslový Dow Jones posílil o 1,4 %, S&P 500 vzrostl o 1,5 % a technologický Nasdaq si připsal 2 % hodnoty. V rámci S&P 500 se dařilo všem sektorům, přičemž nejvyšší zisk zaznamenaly technologické společnosti, a to 2,5 %. V čele jejich růstu stála firma Apple se ziskem 4,2 %, čímž reagovala na odložení uvalení cel na čínské zboží o více jak tři měsíce na 15. prosince a úplné vyjmutí některých produktů z balíku zboží v hodnotě přes 300 mld. USD. Tímto opět roste naděje v očích investorů na pozitivní řešení obchodní války mezi oběma zeměmi.

Obchodování v asijsko-pacifickém regionu navazuje na pozitivní náladu ze Spojených států. Trhy napříč celým regionem si připisují zisky. Nejlepší situace je v Japonsku (+1,0 %), ostatní trhy rostou většinou do výše 0,8 %.

Avast

Společnost Avast ráno zveřejnila výsledky hospodaření.

Výsledky hospodaření technologické společnosti Avast za první polovinu roku překonaly naše i tržní očekávání u všech sledovaných položek. Celkové fakturace (tj. částka placená za poskytované služby včetně předplatného na následující roky) meziročně vzrostly o 6,8 % na 459,6 mil. USD z 430,2 mil. USD. Největší vliv na tomto růstu měl přímý spotřebitelský segment, který rostl o 10,4 % na 340,5 mil. USD. Nepřímý spotřebitelský segment vzrostl o 14,4 % na 55,3 mil. USD. Zde se dařilo především analytickým službám dceřiné společnosti Jumpshot. Segment malých a středních podniků meziročně klesl o 18,9 % na 24,4 mil. USD. Tento pokles je primárně dán divesticí Managed Workplace, kde bez tohoto vlivu by pokles činil pouze 3,8 %. Upravené tržby vzrostly (tj. část fakturací spadajících do tohoto finančního roku) o 5,8 % na 426,8 mil. USD. V neposlední řadě nárůst zaznamenal také ukazatel ziskovosti EBITDA, když si polepšil o 6,5 % na 236,5 mil. USD.

Vzhledem k solidním zveřejněným výsledkům na všech úrovních výsledovky očekáváme, že by cena akcií měla reagovat růstem. Detailnější komentář přineseme v průběhu dne po skončení  konferenčního hovoru k výsledkům, který začíná v 10 hodin.

ČEZ

Deník E15 ve svém dnešním vydání informuje o stavu plánovaného prodeje rumunských aktiv společnosti ČEZ. Ve hře je údajně první vážný zájemce, a to tamní státní energetická společnost Hidroelectrica, která už měla podniknout první kroky v akvizičním procesu. Rumunská aktiva ČEZ spočívají především ve výrobě a prodeji proudu z tamních větrných elektráren. Deník E15 uvádí, že by firma mohla za tato aktiva inkasovat řádově nižší desítky miliard korun.

Philip Morris ČR

Ministerstvo financí plánuje růst spotřební daně z tabákových výrobků nejen skokově v příštím roce, ale i po menších částech v letech 20212023. V tomto období by krabička cigaret měla podražit vždy o tři koruny za rok. „Hlavním důvodem navýšení sazeb je ochrana zdraví s ohledem na vyšší dostupnost tabákových výrobků, jejichž cena vůči platům poklesla,“ uvedla Šárka Šmolíková z tiskového oddělení ministerstva financí. Tento přístup pozvolného zvyšování spotřební daně preferují také tabákové společnosti, protože jim umožňuje se na změny připravit a nenahrává rozvoji černého trhu.

Autor: Jiří Kostka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688