TNBiz (TN.cz)
12.08.2019 07:25:37, aktualizováno 09:26:46

Počasí u nás v tomto týdnu: Do Česka se ženou další bouřky. Teploty poklesnou i o 10 stupňů

Meteorologové varují před příchodem bouřek, které by měly zejména východ našeho území zasáhnout kolem 18. hodiny. Pršet by mělo i v dalších dnech. Ještě v pondělí nás čekají poměrně vysoké teploty, které mohou překročit tropickou třicítku, v dalších dnech bude výrazně chladněji.

Varování před bouřkami 

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) už v neděli vyhlásil výstrahu před blížícími se bouřkami, které zasáhnou Českou republiku v pondělí večer. Výstraha je platná pro části Královéhradeckého kraje (Kostelec nad Orlicí, Rychnov nad Kněžnou) a celou Vysočinu, Pardubický, Jihomoravský, Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj.

Varování před silnými bouřkami je platné od 18:00, výstraha pak končí ve dvě hodiny ráno v noci na úterý. "Zejména ve východní polovině území se v pondělí později odpoledne a večer vyskytnou silné bouřky doprovázené přívalovými srážkami kolem 35 milimetrů, nárazy větru do 90 kilometrů a kroupami," varují meteorologové ve výstraze.

Od pondělí 8 h do úterý 8 h spadne na území ČR většinou 10 až 60 mm, z toho v bouřkách ojediněle kolem 35 mm. Více pršet začne od jihozápadu dnes později odpoledne a večer.

Počasí v týdnu 

I přes výstrahu nás čeká poměrně teplé počasí. Meteorologové předpokládají, že teploty na západě republiky vystoupají až k 32 °C, na zbytku území by neměly klesnout pod 20 °C, v dalších dnech nás ale čeká poměrně výrazné ochlazení. 

Už v úterý by se měly teplot vyšplhat k 20 až 24 °C. Místy se bude objevovat občasný déšť nebo přeháňky, na východě budou četnější a místy se mohou objevovat i bouřky. Odpoledne a večer bude postupně srážek ubývat. 

Ve středu nás čeká převážně polojasná až oblačná obloha, k ránu se podle ČHMÚ mohou místy objevovat mlhy. Přeháňky nás čekají jen ojediněle, na jihovýchodě území se může objevit i slabý déšť. Teploty vystoupají k 19 až 23 °C. 

Ve noci na čtvrtek by teploty mohly klesnout k 11 až 7 °C, přes den pak bude 21 až 25°C. Přes den by mělo být převážně polojasno až oblačno, od západu se pak bude postupně zatahovat, místy se mohou opět objevovat přeháňky nebo slabý déšť.

Počasí o víkendu 

Podobně pak bude i v pátek a přes víkend, kdy nás čekají teploty kolem 20 až 24 °C, místy se mohou objevovat přeháňky nebo občasný déšť.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty