TNBiz (TN.cz)
11.08.2019 14:01:40

Suché počasí v Evropě i Asii: Hoří v Řecku, část Sibiře i Kanárské ostrovy

Od soboty se Řecko potýká s rozsáhlým požárem na ostrově Elafonisos. Kvůli bezpečnosti museli lidé z obce Panagia opustit své domovy. Evakuovaný byl také místní kemp a hotel. Podobně jsou na tom i Kanárské Ostrovy, kde požár pohltil 900 hektarů lesa. Založit ho měl pětapadesátiletý muž během svařování.

V sobotu se až 146 hasičů snažilo uhasit požár, který vypukl na řeckém ostrově Elafonisos. K večeru se zdálo, že se jim oheň podařilo dostat pod kontrolu. V neděli však vypukl nanovo. Situaci zhoršilo především počasí. 

"Oheň stále pokračuje. Najednou to vypadalo nadějně, ale s rostoucím větrem ráno plameny zesílily," vysvětlil hasičský důstojník pro portál ligo.gr.

Starostka obce Panagie Efstathia Liarouvá nařídila evakuaci všech domů. Podobná situace nastala také v oblasti Simos, kde evakuovali i hotely a kempy. V terénu s plameny bojuje devadesát hasičů, čtyři vrtulníky a sedm letadel.

 

Požár na ostrově Elafonisos

 

S požárem se od soboty potýkají také hasiči na Kanárských ostrovech. Mezi zasažené oblasti patří Chajunco, El Rincón, Las Penas, El Tablado, Juan Fernández, La Culata, Pena Rajada, Las Arbejas a Las Crucitas. 

Z počátku se hasiči domnívali, že se jim oheň podaří zarazit. Především je v tom utvrzovalo příznivé počasí a slabý vítr. Jenže později se požár rozšířil a vzrostl až na druhý stupeň požárního poplachu. 

Zatím měly plameny pohltit plochu o rozloze 900 hektarů. Mohou se však šířit na další části ostrova. S hašením pomáhá hasičům také devět vrtulníků, letadlo a armáda, uvedl deník El País. 

Policie se podařilo zadržet pětapadesátiletého Španěla, který je podezřelý ze založení požáru. Podle informací zahraničních médií používal svářecí stroj ve svém domě poblíž lesa. Od něj pak létaly jiskry, které les zapálily. 

Požár na Kanárských ostrovech

 

Pod kontrolu se stále nedaří dostat požár ani na ruské Sibiři, který hoří už přes měsíc. Do 11. srpna plameny zničily více než jedenáct milionů hektarů. 

 

 

 

Problémy požár způsobuje i obyvatelům, které trápí smog. Některým lidem se zhoršila chronická onemocnění a začal se zvyšovat počet nemocných dětí, uvedl portál tayga.info

 

Ve městě Usť-Kut za poslední měsíc prudce stoupla úmrtnost. "Nejvíce umírají starší lidé kvůli onemocnění kardiovaskulárního systému," prozradil jeden ze zaměstnanců místní márnice. Ústřední nemocnice informaci nevyvrátila ani nepotvrdila. Obyvatelé ruské Sibiře tak doufají, že se už brzy podaří hasičům oheň uhasit. 

 

Galerie: GALERIE: Oblíbené destinace turistů zachvátily požáry
Požár v Řecku
Požár na Kanárských ostrovech
Požár na Kanárských ostrovech - 1
Požár na Kanárských ostrovech - 2
Požár na Sibiři
Ničivé požáry na Sibiři - 1
Ničivé požáry na Sibiři - 5

 

Podívejte se na záběry požáru na Sibiři:

 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty