TNBiz (TN.cz)
11.08.2019 14:13:30

Výstraha k počasí na východě Čech a pro Moravu: Bouřky s kroupami, přívalové srážky. Po bouřkách hrozí i lokální povodně

Meteorologové ČHMÚ vydali výstrahu před silnými bouřkami, která platí pro východ Čech, Moravu a Slezsko od pondělního večera. Silné bouřky s kroupami mohou způsobit lokální povodně, zatopené sklepy a další problémy. Situaci může zkomplikovat také silný vítr.

Předpověď počasíDo Česka se ženou další bouřky. Teploty poklesnou i o 10 stupňů

Výstraha před silnými bouřkami platí od pondělních 18 hodin pro Královéhradecký, Pardubický, Jihomoravský, Olomoucký, Zlínský, Moravskoslezský kraj a Vysočinu. Výstraha je platná až do úterní jedné hodiny ráno.


 

"Očekává se ojedinělý výskyt silných bouřek doprovázených přívalovými srážkami kolem 35 milimetrů, nárazy větru do 25 metrů za vteřinu (do 90 km/h) a kroupami. V kombinaci s vydatnějším deštěm se suma srážek může v tomto období ojediněle pohybovat od 20 do 60 milimetrů. Při přechodu fronty krátkodobě výrazně zesílí vítr,“ předpovídají meteorologové na svém webu. 

Takto silné srážky mohou způsobit rozvodnění toků a zatopení níže položených míst, jako jsou podchody, sklepy apod. "Nárazy větru mohou lámat větve stromů. Nebezpečí mohou představovat také kroupy a blesky. Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty,“ varuje web ČHMÚ.

 

Výhled počasí na příští týden 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty