TNBiz (TN.cz)
11.08.2019 09:01:44

Počasí ve středomoří: Další tropické teploty, Itálie, Řecko, Turecko až 40 °C, hrozí požáry. V ČR přijde ochlazení.

Na Evropu se řítí další vysoké teploty. V Itálii, na Balkáně a v Řecku by měly teploty překročit i 40 °C. Výstraha před vysokými teplotami platí až do úterý. Poté do Evropy dorazí studená fronta a teploty klesnou na 30 až 35 °C.

Počasí 13.8.2019
 

Počasí v Evropě

Po silných bouřkách a tornádech, které se přehnaly přes Lucembursko, Nizozemsko a Francii, čeká Evropu další extrémní počasí. Vlna veder dorazí do Itálie, Řecka a na Balkán. 

Neděle bude ještě příjemná. Teploty se budou pohybovat mezi 33 až 35 °C. V pondělí by už měly dosáhnout až 40 °C. Výstraha před vysokými teplotami platí do pondělních večerních hodin. Na některých místech však potrvá až do úterý.

Podle Severe Weather Europe teploty přes 40 °C nejsou v srpnu tak časté. "Významná anomálie je v celé jižní Evropě a zejména na Balkáně – teplejší období o 5 až 8 °C více, než je obvyklé pro polovinu srpna," informoval portál na svém webu.

V úterý by pak měly v Itálii a Řecku teploty klesnout o pár stupňů Celsia. Z Alp se přesune studená fronta směrem na Balkán. Převážně bude jasno až polojasno, teploty mezi 30 až 35 °C. Chorvatsko naopak očekává ve vnitrozemí Dalmácie teploty kolem 40 °C. Ve středu by však měly teploty klesnout až o 10 stupňů Celsia, uvedl deník Jutarnji Vijesti. 

 

Počasí u nás v příštím týdnu

I v Česku se dočkáme o víkendu teplého počasí. V neděli budou nejvyšší denní teploty 26 až 30 °C, na horách kole 21 °C.

V pondělí se počasí v ČR rozdělí na východ a západ. Bude polojasno, od severozápadu zataženo s občasným deštěm nebo přeháňkami. Místy by se měly vyskytnout také bouřky. "Nejvyšší denní teploty od 18 °C na západě až po 32 °C na východě a jihovýchodě území," uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na webu.

Počasí 12.8.2019
 

Ochlazení

Déšť a zatažená obloha podle meteorologů vydrží až do konce příštího týdne. Pokud plánujete vyrazit někam na výlet, přibalte si raději deštníky. Zatímco u moře budou teploty hodně přes 30°C, u nás se budou teploty pohybovat mezi 20 až 26 °C přes den, v noci pak klesnou na 18 až 8 °C.


Požáry v Řecku

Kvůli vysokým teplotám bojovalo v sobotu až 146 hasičů s rozsáhlým požárem u města Marathón na řeckém poloostrově Attika. S hašením pomáhalo také sedm letadel a tři helikoptéry. Oheň zaměstnal hasiče i na řeckém ostrově Elafonisos. Na místě bylo jednadvacet hasičů, kteří také evakuovali kemp a nedaleký hotel. 

I když se požáry podařilo dostat pod kontrolu, vysoké teploty mohou situaci opět zhoršit. Generální sekretariát pro civilní ochranu očekává riziko požárů hlavně v neděli. Hasiči jsou proto stále v pohotovosti, uvedl portál greece.greekreporter.com.


TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty