TNBiz (TN.cz)
Cestování  |  10.08.2019 15:28:14

Polsko: Moře, hory i dobré a levné jídlo. Do Polska je to blízko, ceny jako u nás. Češi ho ale míjejí

Je blízko, má moře, hory i jezera. A také rozmanitou kuchyni podobnou té české. Přesto turisté Polsko často úplně přehlížejí. A podle zkušeného průvodce to je veliká chyba.

Krom toho má Polsko oproti třeba Itálii či Řecku velkou výhodu - a tou je jazyk. Polština je totiž češtině velmi podobná a domluví se tu snáz i jazykově nevybavení cestovatelé. 

Podívejte se také: Polsko: nabídka na Zájezdy.cz. a Polsko: Dlouhodobá předpověď počasí.

"I když je tedy pravda, že Poláci blízko našich hranic rozumí češtině lépe než ti vzdálenější. Většinou stačí bedlivě naslouchat, zpomalit tempo řeči a dorozumíte se," ujišťuje průvodce Vladimír Šmehlík. Polsko nás podle něj navíc mají rádi a vzhlížejí k nám. 

Další výhodou je vzdálenost - po dálnici kolem Berlína se dostanete z Prahy k moři za šest hodin, kolem šesti hodin se jede například i z Pardubic, tedy podobná cesta, jako na některá místa Alp v Rakousku. Cesta z Ostravy po nové dálnici okolo města Lodž je vzdáleností téměř stejná, časově ještě o něco kratší. K moři na sever tak můžete vyrazit i na prodloužený víkend a cesta je ještě snesitelná.

Polsko ovšem boduje i kuchyní - ta je samozřejmě zčásti podobná té naší, přesto má svá specifika. "Například kašubská kuchyně u Baltu je hodně postavená na rybách, známé jsou také různé plněné pirohy nebo bigos," vypočítává průvodce. Poláci také vaří stovky druhů polévek, některé jsou od těch českých hodně odlišné. 

A pak je tu samozřejmě Baltské moře a 700 kilometrů jeho pobřeží, které mají Poláci k dispozici. "Pláže u Baltu jsou písčité a široké, voda je samozřejmě studenější než třeba v Jadranu, ale s tím se tady počítá a k mání jsou tak často bazény nebo akvaparky," uklidňuje zimomřivější turisty Šmehlík. Doporučuje vzít si na pláž větrolam, který dokáže pobyt zpříjemnit.

Poměrně zásadní je na Baltu počasí: Pokud chcete být u moře, je dobré plánovat cestu podle předpovědi počasí, sledovat buď krátkou předpověď na několik dnů,  nebo i delší desetidenní výhled počasí. Pro děti má Balt smysl při teplotách nad 25°C a větru pod 20km/h, pak se vám ale odmění krásným, pohodovým časem. Polsko zkrátka není Řecko, kde se můžete téměř spolehnout na minimálně několik tropických dnů v každém týdnu od června do září


Jak to v Polsku vypadá se můžete podívat na některém z travel vlogů na Youtube.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy k cestování








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688