TNBiz (TN.cz)
10.08.2019 10:15:26

Extrémní počasí: V Evropě udeřily tornáda i povodně, poničily domy, zranily 7 lidí

Silné bouře dorazily v pátek do Francie a napáchaly obrovské škody. Déšť zaplavil ulice města Toulouse, tornádo se přehnalo přes departement Nievre ve střední části země. Lidé byli také několik hodin bez elektřiny. S extrémním počasím se potýkalo i Lucembursko, kde tornádo zranilo sedm lidí. Přírodní živel řádil také v Amsterdamu.

Z pátka na sobotu vyjížděli hasiči k popadaným stromům a vytrhaným střechám ve městě Toulouse na jihozápadě Francie. Silnou bouři doprovázely i přívalové deště, které zaplavily ulice. 

V zemi udeřilo také tornádo. Největší škody napáchalo v obci Sermoise poblíž města Nevers v departementu Nievre. Ten se nachází ve střední části země. Tornádo poničilo domy, vyvrátilo stromy a lidé byli několik hodin bez proudu. "V 19:30 je 230 domů bez elektřiny. Obnovení bude trvat déle, naše týmy jsou však v terénu," informovala obec obyvatele. Živel naštěstí nikoho nezranil, uvedl deník France Bleu.

Spadlé dráty elektrického vedení řešili hasiči také v obci Saint-Jean-aux-Amognes, tam bylo bez proudu sedmdesát domácností. Popadané stromy a větve uzavřely křižovatku D13 z Nevers do Sermoise. Provoz by měli silničáři obnovit až v pondělí, informoval portál lejdc.fr.

Povodně v Toulouse

Tornádo překvapilo také obyvatele a turisty v nizozemském Amsterdamu. Přes město se přehnalo v pátek po deváté hodině večer. S sebou bralo části střech, slunečníků i nábytek z restaurací. Jedna ze střech dopadla na cyklotrasu, naštěstí na ní v tu chvíli nikdo nebyl. Tornádo doprovázel i vítr o rychlosti 105 km/h, uvedl portál hartvannederland.nl.

Tornádo v Amsterdamu

Největší škody však přírodní živel napáchal v jižní části Lucemburska. Tornádo zranilo sedm lidí, z toho jednoho vážně. Všechny zraněné ošetřila místní nemocnice. Ve městě Pétange vytrhalo střechy ze stovky domů. Podle starosty Pierra Mellina město lidem zajistilo ubytování v hotelech a vláda povolala krizový tým. 

V Lucembursku tornáda nejsou obvyklá. Podle meteorologa Boba Hensona se však v Evropě jejich počet stále navyšuje. Nejvíce tornáda řádí v červenci, častá jsou ale i v červnu a v srpnu, informoval potrál weather.com.

Tornádo v Lucembrusku způsobilo obrovské škody

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty