TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  09.08.2019 17:04:30

Ve třetině ovoce a zeleniny v EU jsou toxické látky. V Česku je to horší

Téměř třetina ovoce a zeleniny v EU obsahuje více než jeden pesticid, uvádí zpráva evropské organizace věnující se bezpečnosti potravin. Na českém trhu jsou to dokonce až tři čtvrtiny. Jedna z nejčastěji používaných látek může způsobit nenarozeným dětem vážné poškození mozku.

Na zprávu od evropské organizace EFSA, která se zabývá bezpečností potravin, upozornila síť neziskových organizací věnující se pesticidům PAN Europe. Ukázalo se, že evropské trhy jsou přímo zaplaveny jedovatým ovocem a zeleninou.

Více než jeden pesticid obsahuje 30 %  veškerého ovoce a zeleniny v EU, ať už se jedná o dovezené potraviny, anebo vypěstované na jejím území. Na druhy s nejčastějším výskytem více než jednoho pesticidu se můžete podívat v následující tabulce. Na prvních příčkách je angrešt, grapefruit, rybíz, maliny nebo jahody.

Pesticidy v ovoci a zelenině v EU 

Vysoko se umístila také například jablka - až 41 % z nich obsahuje pesticidy, stejně jako každé čtvrté rajče, které sníme. Mezi jinými zemědělskými produkty se jako obzvlášť toxický ukázal být chmel, který obsahuje více než jeden pesticid ve více než 80 % případů.

Podle PAN Europe evropské úřady uvádí, že jsou ovoce a zelenina v našich obchodech bezpečné - tedy pokud obsahují pesticidy v povoleném limitu. Nadlimitní množství je vyhodnoceno jako nebezpečné, inspekce ho ale odhaluje "pouze" v jednotkách procent případů.

Podle PAN Europe však evropské úřady neberou v potaz účinky kombinací různých druhů pesticidů. Jejich toxicita je totiž v těchto případech vyšší. Lidem navíc škodí i postupné hromadění těchto látek v těle. "Postupné, dlouhodobějsí kumulování reziduí pesticidů a jejich ''nasbírávání'' v lidském organismu nemá příznivý vliv na lidské zdraví," uvedl mluvčí potravinářské inspekce (SZPI) Radoslav Pospíchal.

Podíl ovoce a zeleniny s pesticidy na českém trhu je opravdu extrémně vysoký. V roce 2018 SZPI odebrala 906 vzorků a přítomnost pesticidů se potvrdila u 676 z nich. To znamená, že téměř tři čtvrtiny veškerého ovoce a zeleniny prodávaného v Česku obsahuje určité množství jedovatých látek. Pesticidů v množství nad povoleným limitem obsahují dvě procenta ovoce a zeleniny v Česku.

Pesticidy v ovoci a zelenině

"Mezi frekventovaněji zjišťované pesticidy patří například chlorpyrifos. V roce 2018 jsme informovali hned o čtyřech případech výskytech tohoto pesticidu u jablek polského původu. Tento typ i přítomnost dalších inspekce zjišťuje také například v kapustě, čínském zelí, fazolových luscích, mrkvi a podobně," napsal pro TN.cz mluvčí SZPI.

"Dále jsou to například flonicamid, spiroxamin, ethephon, haloxyfop. U některých vzorků laboratorní analýza prokáže přítomnost třeba i celé sumy reziduí pesticidů a jde tak tedy o celé pesticidové ''koktejly''. Nejedná se jen o dovoz z Polska, ale také kupříkladu z Itálie, Maďarska, Maroka atd. Pochybení zjišťujeme i v zelenině a ovoci tuzemského původu," vysvětlil Pospíchal.

I PAN Europe uvedla pesticid chlorpyrifos jako jeden z nejčastěji přítomných jedovatých látek v ovoci a zelenině. Je vysoce toxický - může způsobit vážné poškození mozku nenarozeným dětem. Narušuje také funkci hormonů v těle. Používá se na ošetření listů a plodů ovoce, ale také na cukrovou řepu, kukuřiny, obilniny, papriku, okurky, rajčata, brambory nebo řepku olejku. V půdě i ve vodě zůstává po celé týdny.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688