TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  09.08.2019 13:40:12

Česko vyhlásilo válku hrabošům: Štáb zasedá, umřou i jiná zvířata

S trochou nadsázky se dá říct, že Česko v uplynulých dnech vyhlásilo válku hrabošům. Druh se na našem území extrémně přemnožil a teď hrozí, že napáchá velké škody zemědělcům. Problém ale je, že plošné kladení jedů, které by jeho počty zredukovalo, může zabít i mnoho jiných druhů zvířat, které otrávené látky pozřou.

O dalším postupu v rámci celorepublikového boje s hrabošem se dnes bude rozhodovat na mimořádném jednání odborníků, které svolal ministr zemědělství Miroslav Toman. "Inicioval jsem okamžitě jednání odborníků, kteří posoudí, jak nejlépe dál postupovat při eliminaci přemnoženého hraboše. V některých lokalitách ve Zlínském, Jihomoravském a Olomouckém kraji je situace neúnosná. Přemnožení hraboše je spojeno se zdravotními riziky pro lidské zdraví, vznikají velké hospodářské škody. Samozřejmě také chceme maximálně ochránit naši přírodu a krajinu,“ vysvětluje ministr Miroslav Toman.

Jak bojovat s hrabošem? Zemědělci komentují spor o kontroverzní hubení hlodavce. Zdroj: DVTV.

Podle vyjádření ministerstva zemědělství už nefungují tradiční metody jako orba. Ta jen hraboše vyhání na okolní pozemky. Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) proto vydal podle povolení na plošnou aplikaci přípravku na hubení škodlivých hlodavců, které je platné pro nejvíce postižená území. 

Podle ministerstva nestačí aplikovat jedy pouze přímo do nor, to by na současnou kalamitu prý nestačilo. "Situace je vážná. Škody, které by zemědělcům vznikly, by dosáhly stovek miliónů. V takovém případě bychom se pokusili najít prostředky na kompenzace, ale v tuhle chvíli je v rozpočtu nemáme,“ uvedl Miroslav Toman.

Použití hubícího přípravku samozřejmě podléhá přísným pravidlům. "Povinností je tři dny před tím upozornit ÚKZÚZ, a pokud je pozemek součástí honitby, i místní myslivce. Pokud chce přípravek použít na poli, které je v blízkosti obydlí, musí navíc informovat obecní úřad a pole označit varovnou cedulí. K použití přípravku vydal ÚKZÚZ konkrétní omezení a bezpečnostní pokyny. Povinné je například denně odklízet mrtvé hlodavce a zajistit jejich likvidaci v souladu s platnou veterinární legislativou,“ upozorňuje ministerstvo. 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688