Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  08.08.2019 23:08:08

Šéf Fordu uskutečnil svůj dosud největší nákup akcií automobilky

 

William Clay Ford jr., výkonný předseda představenstva Ford Motor Company a pravnuk zakladatele firmy Henryho Forda, výrazně zainvestoval do akcií automobilky. Cenové dno akcií Ford (F) však úplně netrefil. Od současných minim však nebyl příliš daleko.

Nákup v přepočtu za 184 mil.

Regulatorní hlášení podané na americkou Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC) odhalilo nákup téměř 841 tisíc akcií Ford (F) ze strany nejvyššího představitele a jmenovce firmy. Transakci uskutečnil před týdnem ve čtvrtek 1. srpna. Tedy v den, kdy Wall Street po Trumpově vyjádření týkajících se dalších cel na čínské zboží začala mířit výrazněji na jih. Akcie nakoupil v cenovém rozmezí 9,355-9,58 USD, resp. v průměru za zhruba 9,51 USD. Zkrátka do firemních akcií zainvestoval téměř 8 mil. USD, v přepočtu tedy 184 mil. .


William Clay Ford jr.

Podíváme-li se do historie tzv. insider transakcí, naposledy William Ford jr. nakupoval akcie Ford před více než 2 lety. Tehdy v březnu 2017 přes 171 tis. za kurz 11,67 USD. Nejednalo se však o nákup přímo na jeho účet, ale investici do rodinného Trustu, jehož je „jen“ čtvrtinovým vlastníkem. Dále lze historicky vysledovat jeho přímé avšak mnohem menší nákupy až v roce 2011. Zkrátka při pohledu do veřejně přístupných přehledů za více než 10 let, William Ford jr. nikdy neuskutečnil tak výrazný nákup firemních akcií jako nyní. Pro akcie Ford (F) lze tak nákup šéfa firmy vyhodnotit jako značně pozitivní.

Upgrade od Morgan Stanley

Akcie Ford (F) se díky výprodejům na Wall Street v úvodu tohoto týdne přiblížily po 4 měsících zpět hranici 9 USD. Zde nicméně, například stejně jako loni v listopadu, našly podporu. V úterý navíc banka Morgan Stanley aktualizovala své investiční doporučení, což titulu dále napomohlo v mírnění ztrát. Analytik Adam Jonas zvýšil predikci letošního zisku automobilky o 10 centů na 1,30 USD, pro rok 2020 z 0,83 USD na 1,20 USD i pro rok 2021 z 0,78 USD na 1,21 USD. Své má sehrát restrukturalizace, především v Evropě, včetně snížení počtu zaměstnanců o 12 tisíc. Zkrátka Fordu to má dle analytika přinést roční úspory přes miliardu USD. V návaznosti tak zvýšil i cílovou cenu pro titul z 10 USD na 12 USD a doporučení z „equal weight“ na „overweight“.

Dividenda

K titulu možno zmínit vyplácený požitek pro akcionáře. Čtvrtletně automobilka vyplácí dividendu 15 centů, tedy ročně celkem 0,60 USD na každou akcii. Dividendový výnos lze tak stanovit aktuálně na solidních zhruba 6,3 %. Nárok na zatím poslední dividendu proběhl zhruba před 2 týdny, resp. ex-date byl 22. července.

akciím Ford (F) možno závěrem zmínit, že v posledním roce se obchodovaly v poměrně širokém pásmu 7,41 – 10,56 USD. Ve čtvrtek zakončily na 9,56 USD (+0,31 %), což automobilku oceňuje na zhruba 38,1 mld. USD.


Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Út   8:20  Wall Street zahájila týden obdobně, jako zakončila ten minulý ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Po 17:45  Piedmont Lithium stoupá o 20 % X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688