TNBiz (TN.cz)
08.08.2019 21:32:28

Počasí ve světě: Tajfuny nad Pacifikem zesílily na 200 km/h a míří k Tchaj-wanu. Lidé už se evakuují

Nad Pacifikem se objevily dvě obrovské tropické cyklóny. Rychlost větru provázejícího tajfun Lekima dosahuje až 240 km/h, u tajfunu Krosa až 185 km/h. Lekima míří k Tchaj-wanu, kde už úřady evakuovaly zhruba 1500 obyvatel.

Tajfun Lekima se ve čtvrtek dostal na sílu, která odpovídá hurikánu kategorie čtyři. Podle definice může zničit menší chatky a způsobit zřícení střech a závěsných stěn. Takto silné hurikány jsou velmi nebezpečné pro obydlené oblasti. A právě tam Lekima míří, píše portál Accuweather.com.

Tajfun Lekima spolu se svým "dvojčetem" jménem Krosa postupuje přes Tichý oceán na západ. Podle nejnovější předpovědi zasáhne nejdříve sever Filipín a Tchaj-wan, než se přesune na sever. O víkendu podle předpovědi udeří na Čínu, předtím by měl ale oslabit.

Tchaj-wanské úřady už se začaly na úder živlu připravovat. Zatím evakuovaly asi 1500 lidí z ostrovů podél východního pobřeží. Varování před silným větrem ale platí i pro hlavní město Tchaj-pej. Obyvatelé mají počítat se zpožděním prostřeků hromadné dopravy, ale také té letecké.

Tajfun Krosa zrychlil na sílu srovnatelnou s hurikánem kategorie tři během několika hodin, vítr dosahuje rychlosti až 185 km/h. V současnosti směřuje k ostrovům Mariany, kde může ještě zesílit a poté zasáhnout Japonsko, což se očekává v horizontu dnů.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty