Patria (Patria Finance)
Investice  |  08.08.2019 14:30:58

Smith: Japonsko vyvrací populární teorii chudoby


Řada konzervativců v USA se podle ekonoma Noaha Smithe domnívá, že chudoba je zejména odrazem špatných osobních rozhodnutí. Podle tohoto pohledu stačí, aby „lidé tvrdě pracovali, vyhýbali se drogám, alkoholu, násilí a neměli nemanželské děti, a chudoba by téměř zmizela“. Jenže ekonom poukazuje na situaci v Japonsku, která podle jeho názoru tuto tezi vyvrací.

„Násilí je v Japonsku velmi výjimečnou záležitostí, vraždy téměř neexistují, míra kriminality byla vždy nízko a v posledních letech ještě klesla. Některá policejní oddělení tak nemají co dělat,“ píše Smith. Podobné je to podle něj se zneužíváním drog. Jen velmi malá část populace podle průzkumů drogy byť jen jednou vyzkoušela. Podíl žen, které samy vychovávají děti, je v této zemi také mnohem nižší než v USA. A „téměř každý v Japonsku pracuje“.

„S ohledem na toto vzorné chování by konzervativci mohli očekávat, že míra chudoby se bude v Japonsku nacházet velmi nízko. Jenže opak je pravdou. Počet chudých lidí tu je s ohledem na standard vyspělých zemí poměrně vysoko. Pokud například chudobu definujeme jako podíl lidí, kteří vydělávají méně než polovinu mediánu příjmů na celkové populaci, její míra se nachází na 15 %. Tedy sice mírně níž než v USA, ale výrazně výš než třeba v Německu, Kanadě či Austrálii,“ píše ekonom.

Japonská chudoba je podle ekonoma výjimečná v tom, že tu neexistují téměř žádné slumy či čtvrtě, kde by se chudí lidé sdružovali. Lidé bez domova se drží mimo dohled ostatních, ulice jsou obvykle čisté a udržované. Ti, kteří padnou do chudoby, odcházejí od svých rodin a stanou se z nich „anonymní existence“. Někteří žijí v miniaturních bytech, které nejsou o moc větší než běžná skříň. Staří lidé, kteří se finančně nikdy nezotavili z kolapsu devadesátých let, „trpí někde v úkrytu.“

Odhaduje se, že v Japonsku trpí chudobou 14 % dětí (3,5 milionu), v roce 2012 to přitom bylo až 16 %. Místní vlády tak podle ekonoma otevírají po celé zemi tisíce bufetů, kde se tyto děti mohou zadarmo najíst. Celkové výdaje na sociální podporu ale v Japonsku odpovídají standardu vyspělých zemí. „Japonci tak dělají vše správně, vyhýbají se násilí, drogám, tvrdě pracují a nemají nemanželské děti. Drží se konzervativního receptu, a to možná lépe než jakákoliv jiná země na světě. Přesto je řada z nich chudých. To ukazuje, že s touto konzervativní teorií chudoby je něco v nepořádku,“ píše Smith.

Některým lidem se skutečně vede špatně kvůli tomu, jak se v životě rozhodovali. Ale hlavní příčina chudoby tkví ve struktuře ekonomiky. Dlouhá řada lidí dopadne špatně kvůli nemoci, kvůli ztrátě zaměstnání, zranění či jiné formě neštěstí. Dobře vybudovanou síť sociální podpory proto podle ekonoma nelze ničím nahradit.

Zdroj: Bloomberg


 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688