TNBiz (TN.cz)
07.08.2019 22:58:53

Počasí v Evropě: V Německu řádilo tornádo, záplavy ve Francii, sesuvy půdy v Itálii

Silné bouře potrápily prakticky celou Evropu. Například ve Francii kvůli dešti stoupla hladina řek místy až o metr. V Německu zase silný vítr vyvracel stromy a ničil budovy. Někteří svědci dokonce mluví o tornádu.

Bouře ve městě Kornwestheim.

Polámané stromy, zničená auta a stovky hasičů v ulicích - tak vypadal jihozápad Německa v noci na středu, kdy se jím prohnala silná bouře. Na jedno z aut spadl strom zrovna ve chvíli, kdy v něm seděla rodina, jako zázrakem ale všichni přežili.

Děsivé záběry zase ukazují, jak vichr převrátil kamion. Vítr místy dosahoval rychlosti přes sto kilometrů za hodinu. "Tuhle spoušť způsobilo prudké a silné tornádo," tvrdil dokonce hasič ze Schwieberdingenu Klaus Beeh.

S podobnou zkázou se celý den vypořádávají i hasiči ve Francii. Silný déšť proměnil silnice v řeky, další zase zavalily nánosy bahna a kamení - některé komunikace jsou po celý den neprůjezdné. Na jihovýchodě Francie se řeka Loira vylila z koryta.

"Zavalilo nás obrovské množství vody a padaly i kroupy. Slyšeli jsme hromy, utíkali jsme k oknu a viděli jsme malý proud vody. Ven jsme nešli, blýskalo se. O chvíli později už byla řeka dravá a v některých místech tekla voda daleko od koryta. Rozvodněná řeka nám zničila část majetku," stěžuje si Stephanie z Pont-Salomon.

Meteorologové zaznamenali i rekordní počet blesků, za noc jich bylo v postižené oblasti Francie až 20 tisíc. Odstraňování škod trvá celý den, i tak ale stále nemusí být po všem. Bouřky jih Německa a Francie ještě potrápí.

"Prozatím se snažíme sečíst škody. Zaplavené jsou obecní budovy i rodinné domy. Chceme je co nejdříve opravit, aby měli obyvatelé v případě nouze kam jít. Je to mimořádný jev. Za tak krátkou dobu tu nikdy tolik nenapršelo," prohlásil Pascal Heury, starosta obce Aurec-sur-Loire.

Přes 200 lidí bylo evakuováno i na severu Itálie v okrese Lombardie, kde silná bouře způsobila sesuvy půdy. Zničeny byly desítky aut, podle záběrů lze jen těžko uvěřit, že nebyl nikdo zraněn. Odstraňování škod potrvá podle místních úřadů i několik dní.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty