TNBiz (TN.cz)
Důchody a penzijní  |  06.08.2019 21:57:11

35 tisíc nevyřízených žádostí: Tisíce důchodců nemají kde bydlet. Na domov čekají i roky

O lůžka v českých domovech důchodců žádají desetitisíce lidí. Zařízení ale nestačí současné poptávce a jen loni nemohly vyhovět 35 tisícům žádostí. Staří lidé pak čekají o zařazení nejen několik měsíců, ale i několik let.

Paní Jarmila patří ke šťastlivcům, na které se usmálo štěstí. Po pár měsících od podání žádosti se dostala do zařízení v pražských Ďáblicích. Původně ale chtěla jinam.

"Říkali, že to je dlouhodobý, já jsem to potom stornovala. Můj zdravotní stav se začal zhoršovat, tak jsem použila staré žluté stránky a podívala jsem na domovy důchodců," popsala Jarmila Pelikánová, jak hledala svůj nový domov.

Za pokoj se sociálním zařízením platí měsíčně zhruba 12 tisíc korun. Jídlo tady má třikrát denně a z důchodu jí prý zbude i na něco dobrého z kiosku. "Ze svého důchodu jsem schopná si toto zaplatit, plus teda mi zbude ještě kapesné," pochvaluje si paní Jarmila.

Desetitisíce dalších důchodců ale takové štěstí nemá, i když by na to peníze měli. Lůžka se pak uvolňují jen v případě úmrtí. "V současné době máme celkových žádostí přes tisíc a od začátku roku 243. Těch domovů je málo a potencionálních klientů hodně," uvedla ředitelka Domovu pro seniory Ďáblice Jana Valinčičová.

Z výstavby nových domů pro seniory se podle některých odborníků stává slušný byznys. Klienti zaplatí v některých soukromých domovech i skoro 20 tisíc korun měsíčně.

"Nedostatek volných míst v zařízení pro seniory je problém a i když se budují další, tak si myslím, že problémem zůstane," prohlásil Jakub Carda z neziskové organizace Společně, která se věnuje pomoci seniorům.

Loni nevyhověly domy 35 tisícům žádostí, v roce 2016 to byl skoro dvojnásobek. Důvodem je ale také to, že jeden zájemce podává více žádostí.

Za vysokým číslem může být podle ministerstva také fakt, že jsou lidé méně informovaní. Kromě toho, že se můžou ubytovat v domovech pro seniory, můžou využít sociální službu. Pověřený pracovník pak seniorovi obstarává věci, jako je nákup, úklid a pomoc při vlastní hygieně.

"Zásadní podle mě je větší zapojení terénních nebo ambulantních služeb, aby senior zůstal co nejdéle doma ve svém prostředí, kde to má rád," řekl Carda.

"Lidé, kteří jdou k nám, tak už nejsou soběstační a už tyto služby nejsou schopní používat, tak proto jsou u nás, mají 24hodinovou péči," doplnila Valinčičová.

Že je poptávka po službách vyšší než nabídka, si ministerstvo práce a sociálních věcí uvědomuje. Zásadní jsou prý investice. "Ty investice vzrostly a je tam nějakých 420 milionů korun. Dotace na investice jsou na výstavbu domovů pro seniory," potvrdila mluvčí resortu Kristýna Křupková.

Loni bylo v Česku zhruba 480 domovů pro seniory. Nejvíc nevyřízených žádostí bylo v Praze a Olomouckém kraji.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688