ČSÚ (ČSÚ)
Z regionů  |  06.08.2019 14:00:00

Ubytovací zařízení a počet hostů podle obcí v roce 2018 v Jihočeském kraji

 

Jihočeském kraji mělo v roce 2018 nejvíc hromadných ubytovacích zařízení město Český Krumlov (109). Největší lůžkovou kapacitu nabízelo město České Budějovice. Nejvíc hostů (přes 290 tis.) se ubytovalo v Českém Krumlově – 17 % z počtu hostů Jihočeského kraje. Prvenství v počtu přenocování si však udržela Třeboň, jistě i díky lázeňství. S více než 420 tis. noclehy se podílela na celokrajském úhrnu 9,7 %.

Jihočeský kraj je vyhledávaný a hojně navštěvovaný zejména díky pestré nabídce zajímavých míst, od turisticky atraktivních historických a kulturních sídel, přes malebné přírodní lokality, po širokou nabídku rekreačních vodních ploch a vodních toků. Poptávka po ubytování se promítá do širokého spektra ubytovacích zařízení. Jižní Čechy mají ze všech krajů ČR největší počet hromadných ubytovacích zařízení (HUZ) a také nejvíc kempů, chatových osad a penzionů.

roce 2018 bylo v jihočeských HUZ téměř 57 tis. lůžek, druhý nejvyšší počet mezi kraji po Praze. Zajímavostí je, že díky pestré škále HUZ, se v hotelech nalézá pouhá pětina (22 %) z celkového lůžkového fondu, to představuje nejnižší podíl mezi kraji. Jihočeská HUZ kromě toho disponují dlouhodobě největším počtem míst pro stany a karavany mezi kraji. Se 14 tis. místy kraj přispívá do celorepublikového úhrnu téměř 27 %.

Z 624 jihočeských obcí má na svém území alespoň jedno hromadné ubytovací zařízení 232 obcí a měst. To znamená, že nějakým typem HUZ je vybaveno 37 % jihočeských obcí.

Největší počet hromadných ubytovacích zařízení má v kraji město Český Krumlov. V roce 2018 jich ve městě bylo 109, z více než 60 % šlo o penziony. Prvenství v lůžkové kapacitě si ale drží krajské město díky skladbě HUZ, ve které prim hrají hotely. V Českých Budějovicích bylo k dispozici na 3,5 tis. lůžek (včetně sezónních), z toho 48 % bylo v hotelech. V letní sezóně nabídku rozšiřují vysokoškolské koleje, v roce 2018 se na počtu lůžek podílely 13 %. Druhý největší počet lůžek v kraji nabízelo Lipno nad Vltavou (3,2 tis.), těsně před Českým Krumlovem (3,1 tis. lůžek).

Z obcí a měst Jihočeského kraje přivítal nejvíc hostů Český Krumlov. V roce 2018 se zde v HUZ ubytovalo 294 tis. osob, z toho 72 % tvořili cizinci (212 tis. osob). Oproti roku 2017 se zvýšil počet ubytovaných hostů z tuzemska o 24 % a z ciziny o 16 %. V celorepublikovém srovnání se Český Krumlov zařadil celkovým počtem ubytovaných v HUZ na šesté místo a počtem ubytovaných cizinců dokonce na čtvrté místo (za hlavní město Prahu, BrnoKarlovy Vary). Do města nejčastěji míří turisté z Asie, kteří zde přespí zpravidla jednu noc. V roce 2018 tvořili víc než 20 % zahraničních hostů Tchaj-wanci, dalších 20 % Číňané, 8 % Jihokorejci a 6 % Japonci. Celkem se z těchto čtyř asijských zemí ve městě ubytovalo 118 tis. osob.

Druhý nejvyšší počet ubytovaných hostů v kraji měly České Budějovice. V HUZ krajského města přenocovalo 268 tis. hostů, z toho 74 % tvořili cizinci (198 tis. osob). Mezi zahraničními hosty bylo nejvíc Číňanů, Jihokorejců a Němců (z těchto zemí se tu ubytovalo víc osob než v Českém Krumlově). Ve srovnání s rokem 2017 se návštěvnost města zvýšila víc než o čtvrtinu. Počet tuzemských hostů se sice snížil, ale nebývale se zvýšil zájem ze strany zahraničních hostů – o více než 40 % a počet přenocování o 33 %. Počet čínských turistů se téměř zdvojnásobil a o polovinu se zvýšil počet turistů z Tchaj-wanu. V celorepublikovém žebříčku se České Budějovice objevily v první desítce nejnavštěvovanějších obcí, počtem ubytovaných cizinců obsadily dokonce páté místo hned za čtvrtým Českým Krumlovem.

Graf Zahraniční hosté podle země původu ubytovaní v HUZ obcí s největším počtem hostů v roce 2018

Třetí místokraji podle počtu hostů obsadilo s velkým odstupem Lipno nad Vltavou, kde se v HUZ ubytovalo téměř 98 tis. osob, většinou z tuzemska. Cizinci se na počtu ubytovaných podíleli jednou třetinou. Zatímco v Českém Krumlově a v Českých Budějovicích byla HUZ využita nejčastěji k ubytování na jednu noc, v Lipně nad Vltavou přespali hosté z tuzemska v průměru 3,4 noci a hosté z ciziny v průměru 5,4 noci. Ve srovnání s rokem 2017 se počet ubytovaných v místních HUZ zvýšil o 10 %, počet přenocování vzrostl o 1 %. Skladbou zahraničních hostů, ve které převládali hosté z evropských zemí, zejména z Německa (37 %) a Nizozemska (28 %), se Lipno nad Vltavou výrazně odlišuje od prvních dvou měst.

Tato tři jihočeská sídla se na celokrajském počtu ubytovaných cizinců podílela téměř 70 %. Jejich podíl na počtu tuzemských hostů byl ale výrazně nižší (20 %). Preference zahraničních hostů se často liší podle toho, odkud pocházejí. Např. Japonci, Tchaj-wanci a Američané směřují na jih Čech především kvůli Českému Krumlovu. Z Japonců, kteří nocovali na jihu Čech, přespalo v Českém Krumlově 77 %, z Tchaj-wanců 73 % a z hostů z USA 64 %. Tři čtvrtiny ze všech Číňanů a Jihokorejců a polovina Rakušanů zvolila k přenocování České Budějovice nebo Český Krumlov. Lipno nad Vltavou si oblíbili Nizozemci, ubytovalo se tu 43 % z nizozemských návštěvníků kraje.

Tab. HUZ a jejich hosté ve vybraných obcích Jihočeského krajeroce 2018

Čtvrté místokraji podle počtu ubytovaných hostů obsadila Hluboká nad Vltavou s téměř 80 tis. hosty. S mírnou převahou šlo častěji o cizince.

Na pátém místě podle počtu ubytovaných se umístila Třeboň, která se zejména díky lázeňství drží v čele jihočeského žebříčku podle počtu přenocování. V roce 2018 se v třeboňských HUZ ubytovalo víc než 70 tis. osob na víc než 420 tis. nocí. Na rozdíl od již zmíněných měst a obcí se Třeboň opírá téměř výhradně o domácí klientelu. Z celkového počtu ubytovaných osob tvořili v Třeboni tuzemští hosté 86 %, na počtu přenocování se podíleli dokonce 95 %.

Jihočeském kraji bylo v roce 2018 sečteno u 28 měst a obcí, že se tam v HUZ ubytovalo alespoň 10 tis. hostů. Údaje za tyto obce jsou uvedeny v příloze. Protože nyní vrcholí turistická sezóna a lidé často namísto skutečného moře volí jihočeské „moře“ – Lipno, nebo splouvají Vlta­vu, byla textová tabulka doplněna o souhrn za obce kolem Lipna (Černou v Pošumaví, Frymburk, Horní Planou, Lipno nad Vltavou, Novou Pec a Přední Výtoň) a za městečka pod Lipnem, na jejichž území jsou kolem řeky tábořiště a kempy (Vyšší Brod, Rožmberk nad Vltavou a Větřní).

V obcích na březích Lipna bylo v roce 2018 celkem 143 HUZ (včetně 67 sezónních). V těchto zařízeních se nacházelo 15 % celkové lůžkové kapacity kraje a 20 % všech míst pro stany a karavany. Ubytovalo se tu téměř 240 tis. hostů na 833 tis. nocí. Čtvrtinu hostů tvořili cizinci, kteří se ubytovali v průměru na 4 noci. Hosté z tuzemska v průměru přespali 3,3 noci.

Ve městech Vyšší Brod, Rožmberk nad VltavouVětřní bylo v roce 2018 celkem 25 HUZ s více než 1 tis. lůžek, z toho 7 kempů s 875 místy pro stany a karavany. Ubytovalo se tu přes 60 tis. hostů na 106 tis. nocí. Cizinci se na počtu hostů podíleli 12 % a v HUZ se zdrželi na jednu až dvě noci. Tuzemští hosté se v průměru ubytovali na 2 noci. Tato čísla nejsou ve srovnání s dalšími výše uvedenými vysoká, ale počet hostů i přenocování celkem za tato tři městečka byl větší než např. za město Jihlava nebo jihočeský Tábor.

Přílohy

  • Další informace:
  • Ubytovací zařízení a počet hostů podle obcí v roce 2018 (komentář ve formátu PDF)
  • Hromadná ubytovací zařízení a jejich hosté ve vybraných obcích Jihočeského kraje v roce 2018 (textová)
  • Hromadná ubytovací zařízení a jejich hosté ve vybraných obcích Jihočeského kraje v roce 2018
  • Hromadná ubytovací zařízení a jejich návštěvnost v krajích ČR a okresech Jihočeského kraje v roce 2018
  • Kontakt:

    Ing. Irena Kovárnová
    Krajská správa ČSÚ v Českých Budějovicích
    e-mail: irena.kovarnova@czso.cz
    tel.: 386 718 690

 

6. srpna 2019

Ubytovací zařízení a počet hostů podle obcí v roce 2018

 

V Jihočeském kraji mělo v roce 2018 nejvíc hromadných ubytovacích zařízení město Český Krumlov (109). Největší lůžkovou kapacitu nabízelo město České Budějovice.

Nejvíc hostů (přes 290 tis.) se ubytovalo v Českém Krumlově – 17 % z počtu hostů Jihočeského kraje. Prvenství v počtu přenocování si však udržela Třeboň, jistě i díky lázeňství. S více než 420 tis. noclehy se podílela na celokrajském úhrnu 9,7 %. 

 

Jihočeský kraj je vyhledávaný a hojně navštěvovaný zejména díky pestré nabídce zajímavých míst, od turisticky atraktivních historických a kulturních sídel, přes malebné přírodní lokality, po širokou nabídku rekreačních vodních ploch a vodních toků. Poptávka po ubytování se promítá do širokého spektra ubytovacích zařízení. Jižní Čechy mají ze všech krajů ČR největší počet hromadných ubytovacích zařízení (HUZ) a také nejvíc kempů, chatových osad a penzionů. 

 

V roce 2018 bylo v jihočeských HUZ téměř 57 tis. lůžek, druhý nejvyšší počet mezi kraji po Praze. Zajímavostí je, že díky pestré škále HUZ, se v hotelech nalézá pouhá pětina (22 %) z celkového lůžkového fondu, to představuje nejnižší podíl mezi kraji. Jihočeská HUZ kromě toho disponují dlouhodobě největším počtem míst pro stany a karavany mezi kraji. Se 14 tis. místy kraj přispívá do celorepublikového úhrnu téměř 27 %. 

 

Z 624 jihočeských obcí má na svém území alespoň jedno hromadné ubytovací zařízení 232 obcí a měst. To znamená, že nějakým typem HUZ je vybaveno 37 % jihočeských obcí.

 

Největší počet hromadných ubytovacích zařízení má v kraji město Český Krumlov. V roce 2018 jich ve městě bylo 109, z více než 60 % šlo o penziony. Prvenství v lůžkové kapacitě si ale drží krajské město díky skladbě HUZ, ve které prim hrají hotely. V Českých Budějovicích bylo k dispozici na 3,5 tis. lůžek (včetně sezónních), z toho 48 % bylo v hotelech. V letní sezóně nabídku rozšiřují vysokoškolské koleje, v roce 2018 se na počtu lůžek podílely 13 %. Druhý největší počet lůžek v kraji nabízelo Lipno nad Vltavou (3,2 tis.), těsně před Českým Krumlovem (3,1 tis. lůžek). 

 

Z obcí a měst Jihočeského kraje přivítal nejvíc hostů Český Krumlov. V roce 2018 se zde v HUZ ubytovalo 294 tis. osob, z toho 72 % tvořili cizinci (212 tis. osob). Oproti roku 2017 se zvýšil počet ubytovaných hostů z tuzemska o 24 % a z ciziny o 16 %. V celorepublikovém srovnání se Český Krumlov zařadil celkovým počtem ubytovaných v HUZ na šesté místo a počtem ubytovaných cizinců dokonce na čtvrté místo (za hlavní město Prahu, Brno a Karlovy Vary). Do města nejčastěji míří turisté z Asie, kteří zde přespí zpravidla jednu noc. V roce 2018 tvořili víc než 20 % zahraničních hostů Tchaj-wanci, dalších 20 % Číňané, 8 % Jihokorejci a 6 % Japonci. Celkem se z těchto čtyř asijských zemí ve městě ubytovalo 118 tis. osob. 

 

Druhý nejvyšší počet ubytovaných hostů v kraji měly České Budějovice. V HUZ krajského města přenocovalo 268 tis. hostů, z toho 74 % tvořili cizinci (198 tis. osob). Mezi zahraničními hosty bylo nejvíc Číňanů, Jihokorejců a Němců (z těchto zemí se tu ubytovalo víc osob než

v Českém Krumlově). Ve srovnání s rokem 2017 se návštěvnost města zvýšila víc než o čtvrtinu. Počet tuzemských hostů se sice snížil, ale nebývale se zvýšil zájem ze strany zahraničních hostů – o více než 40 % a počet přenocování o 33 %. Počet čínských turistů se téměř zdvojnásobil a o polovinu se zvýšil počet turistů z Tchaj-wanu. V celorepublikovém žebříčku se České Budějovice objevily v první desítce nejnavštěvovanějších obcí, počtem ubytovaných cizinců obsadily dokonce páté místo hned za čtvrtým Českým Krumlovem. 

 

Graf Zahraniční hosté podle země původu ubytovaní v HUZ obcí s největším počtem         hostů v roce 2018

 Český Krumlov (212 tis. nerezidentů)                      České Budějovice (198 tis. nerezidentů)

 6 %                                                                                        6 %

Lipno nad Vltavou (33 tis. nerezidentů)

         

Třetí místo v kraji podle počtu hostů obsadilo s velkým odstupem Lipno nad Vltavou, kde se v HUZ ubytovalo téměř 98 tis. osob, většinou z tuzemska. Cizinci se na počtu ubytovaných podíleli jednou třetinou. Zatímco v Českém Krumlově a v Českých Budějovicích byla HUZ využita nejčastěji k ubytování na jednu noc, v Lipně nad Vltavou přespali hosté z tuzemska v průměru 3,4 noci a hosté z ciziny v průměru 5,4 noci. Ve srovnání s rokem 2017 se počet ubytovaných v místních HUZ zvýšil o 10 %, počet přenocování vzrostl o 1 %. Skladbou zahraničních hostů, ve které převládali hosté z evropských zemí, zejména z Německa (37 %) a Nizozemska (28 %), se Lipno nad Vltavou výrazně odlišuje od prvních dvou měst. 

Tato tři jihočeská sídla se na celokrajském počtu ubytovaných cizinců podílela téměř 70 %. Jejich podíl na počtu tuzemských hostů byl ale výrazně nižší (20 %). Preference zahraničních hostů se často liší podle toho, odkud pocházejí. Např. Japonci, Tchaj-wanci a Američané směřují na jih Čech především kvůli Českému Krumlovu. Z Japonců, kteří nocovali na jihu Čech, přespalo v Českém Krumlově 77 %, z Tchaj-wanců 73 % a z hostů z USA 64 %. Tři čtvrtiny ze všech Číňanů a Jihokorejců a polovina Rakušanů zvolila k přenocování České Budějovice nebo Český Krumlov. Lipno nad Vltavou si oblíbili Nizozemci, ubytovalo se tu 43 % z nizozemských návštěvníků kraje.

 

Tab. HUZ a jejich hosté ve vybraných obcích Jihočeského kraje v roce 2018 

 

Kraj, město, obec

Hromadná ubytovací

zařízení

(HUZ) celkem

z toho

s celo-

ročním provozem v %

Kapacity HUZ

Hosté ubytovaní v HUZ

Počet přenocování hostů v HUZ

lůžka

místa pro

stany

a kara- vany

celkem

z toho nerezidenti

podíl

nere-

zidentů v %

celkem

z toho nerezidenti

podíl

nere-

zidentů v %

v průměru na hosta

Jihočeský kraj

Český Krumlov

České Budějovice

Lipno nad Vltavou

Hluboká nad Vltavou

Třeboň

1 178

109

62

26

20

56

58,1

84,4

87,1

69,2

80,0

64,3

56 825

3 079

3 532

3 168

1 609

2 674

14 327

560

i. d.

i. d.

240

i. d.

1 726 991

293 644

268 136 97 766

79 588

71 688

643 528

212 418

198 447 32 890

41 694

10 217

37,3

72,3

74,0

33,6

52,4

14,3

4 350 666

412 199

366 429

397 516

141 397

422 393

1 105 052

267 918

250 552

178 314

62 414

21 281

25,4

65,0

68,4

44,9

44,1 5,0

2,5

1,4

1,4

4,1

1,8

5,9

Obce na břehu Lipna (vč. Lipna nad Vlt.)

Města na Vltavě – Rožmberk n/Vltavou,

Vyšší Brod a Větřní

143 25

53,1

64,0

8 424

1 083

2 911 875

239 585 60 663

60 762 7 382

25,4

12,2

833 165

106 074

247 598 11 967

29,7

11,3

3,5

1,7

 

Čtvrté místo v kraji podle počtu ubytovaných hostů obsadila Hluboká nad Vltavou s téměř 80 tis. hosty. S mírnou převahou šlo častěji o cizince. 

 

Na pátém místě podle počtu ubytovaných se umístila Třeboň, která se zejména díky lázeňství drží v čele jihočeského žebříčku podle počtu přenocování. V roce 2018 se v třeboňských HUZ ubytovalo víc než 70 tis. osob na víc než 420 tis. nocí. Na rozdíl od již zmíněných měst a obcí se Třeboň opírá téměř výhradně o domácí klientelu. Z celkového počtu ubytovaných osob tvořili v Třeboni tuzemští hosté 86 %, na počtu přenocování se podíleli dokonce 95 %. 

 

V Jihočeském kraji bylo v roce 2018 sečteno u 28 měst a obcí, že se tam v HUZ ubytovalo alespoň 10 tis. hostů. Údaje za tyto obce jsou uvedeny v příloze. Protože nyní vrcholí turistická sezóna a lidé často namísto skutečného moře volí jihočeské „moře“ – Lipno, nebo splouvají Vltavu, byla textová tabulka doplněna o souhrn za obce kolem Lipna (Černou v Pošumaví, Frymburk, Horní Planou, Lipno nad Vltavou, Novou Pec a Přední Výtoň) a za městečka pod Lipnem, na jejichž území jsou kolem řeky tábořiště a kempy (Vyšší Brod, Rožmberk nad Vltavou a Větřní). 

 

V obcích na březích Lipna bylo v roce 2018 celkem 143 HUZ (včetně 67 sezónních). V těchto zařízeních se nacházelo 15 % celkové lůžkové kapacity kraje a 20 % všech míst pro stany

a karavany. Ubytovalo se tu téměř 240 tis. hostů na 833 tis. nocí. Čtvrtinu hostů tvořili cizinci, kteří se ubytovali v průměru na 4 noci. Hosté z tuzemska v průměru přespali 3,3 noci.

 

Ve městech Vyšší Brod, Rožmberk nad Vltavou a Větřní bylo v roce 2018 celkem 25 HUZ s více než 1 tis. lůžek, z toho 7 kempů s 875 místy pro stany a karavany. Ubytovalo se tu přes 60 tis. hostů na 106 tis. nocí. Cizinci se na počtu hostů podíleli 12 % a v HUZ se zdrželi na jednu až dvě noci. Tuzemští hosté se v průměru ubytovali na 2 noci. Tato čísla nejsou ve srovnání s dalšími výše uvedenými vysoká, ale počet hostů i přenocování celkem za tato tři městečka byl větší než např. za město Jihlava nebo jihočeský Tábor.  

 

 

Kontakt:

Ing. Irena Kovárnová

Krajská správa ČSÚ v Českých Budějovicích e-mail: irena.kovarnova@czso.cz tel.: 386 718 690

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688