TNBiz (TN.cz)
Pojištění  |  06.08.2019 07:07:40

Příspěvky na brýle a čočky skončily. Ale ne pro všechny.

Od srpna se změnil zákon o veřejném zdravotním pojištění a v podstatě tak skončily letité příspěvky na brýle a čočky. Nicméně to neplatí plošně - někteří pacienti mají na peníze stále nárok.

"Od srpna je u pojištěnců nad 15 let zrušena úhrada brýlových obrub a úhrada běžných brýlových čoček pro korekci oční vady menší než 10 dioptrií (sférických a tórických čoček a plastových sférických čoček)," říká mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Vlastimil Sršeň.

 

Oddechnout si mohou alespoň rodiče - změna zákona se totiž nedotkla příspěvků pro děti do 14 let - ty tak mají na příspěvky pořád nárok. Sortiment je dokonce širší než v minulosti.

 

"Nově jsou dětem hrazeny tvrzené silikátové brýlové čočky: sférické dětem do 5 let včetně 1 pár za rok, tórické pak dětem do 5 let včetně v množství 3 páry za rok a dětem od 6 do 14 let včetně jeden pár za rok," vypočítává mluvčí VZP.

 

 

 

Takzvané lentikulární čočky (pro vysoký počet dioptrií) jsou proplácené lidem s více než deseti dioptriemi takto: Děti do pěti roků včetně mají nárok na tři páry ročně, od 6 do 14 let jeden pár ročně a od 15 roků výš (tedy i pro dospělé) jeden pár čoček každé tři roky.

 

"Plastové brýlové čočky jsou při oční vadě nad 3 dioptrie hrazeny dětem do 5 let včetně (sférické 3 páry za rok, tórické 2 páry za rok) a dětem do 14 let včetně 1 pár za rok, pojištěncům nad 15 let pak jen brýlové čočky plastové tórické při vadě nad 10 dioptrií (1 pár za 3 roky)," popisuje Sršeň.

 

Čočky pro korekci dvojitého vidění či šilhání zdravotní pojišťovny dětem do 5 let včetně hradí třikrát ročně, od 6 do 14 let včetně jednou za rok a starším pacientům jednou za tři roky.

 

"Bifokální čočky mají stanovenou úhradu pro pojištěnce do 17 let včetně, kteří mají sníženou možnost výměny brýlí, strabismus (šilhání) či afakii (stav, kdy v oku chybí čočka v důsledku úrazu, operace apod.)," doplnil mluvčí VZP.

 

Vysokoindexové (vytenčené) čočky pojišťovna uhradí pouze se souhlasem revizního lékaře - a to krátkozrakým pacientům nad 10 dioptrií či s poruchami centrálního zorného pole.

 

 

 

Pokud jde o obroučky brýlí, tak děti do pěti let včetně mají nárok na troje ročně, starší před oslavením 15. narozenin na jedny ročně.

 

"Měkké kontaktní čočky jsou hrazeny v případě oční vady nad 10 dioptrií a u dioptrického rozdílu mezi pravým a levým okem 3 dioptrie a více," uzavírá Sršeň.

 

Pojišťovna nicméně také upozorňuje, že v zákoně jsou jasně stanovené limity určující maximální výši příspěvku - pro obroučky brýlí jsou to například tři stovky včetně DPH. Pokud tedy kdokoli chce hezké, dražší brýle, musí si rozdíl doplatit.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

31.05. 09:44  Brýle (Petr Hlaváček)
16.04. 23:40  Brýle (Petule Fakule)
05.06. 16:16  brýle (Karel)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688