Dan Karpíšek (Komerční banka)
Investice  |  23.08.2002 11:00:00

Politický a makroekonomický rámec: Deficit zahraničního obchodu dosáhl v červenci 16,3mld Kč. Deficit byl sice vyšší než...

Týdenní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 23.8.2002

      Záplavy ovlivní ekonomiku české hospodářství třemi způsoby: a) sníží ekonomickou aktivitu v současném a následujícím čtvrtletí b) zvýší ceny potravin a tak celkovou inflaci a c) ovlivní příjmy a výdaje vlády.

      

       Záplavy jsou typickým negativním nabídkovým šokem. Celkově však lze říct, že záplavy ovlivní více velikost bohatství společnosti než dynamiky růstu HDP. Revizi odhadu růstu HDP zveřejníme v příštích dnech v rámci Měsíční zprávy. Již nyní předpokládáme, že revize bude vyšší než 0,3p.b., často zmiňované v tisku.

      

       Cenová hladina bude ovlivněna dvojím způsoben. Za prvé, ztracená úroda bezprostředně zvýší ceny potravin. Vliv tohoto faktoru by měl být dočasný a v českých podmínkách dojde spíše ke zpomalení poklesu cen potravin. Druhým vlivem na ceny může být uvažované zvýšení některých nepřímých daní. I přes tyto negativní vlivy by nízkoiflační charakter ekonomiky měl zůstat zachován.

      

       Prozatím hodnotíme mix zdrojů pro financování rekonstrukcí pozitivně. Je potřeba se pokusit dále nezvyšovat plánovaný deficit veřejných rozpočtů a to třeba i za cenu "povodňové daně". Emise dalších dluhopisů by rovněž nebyla šťastné řešení. Nejlepší cestou je hledat úspory v současných výdajích.

      

      

       Zahraniční obchod

      

       Deficit zahraničního obchodu dosáhl v červenci 16,3mld . Deficit byl sice vyšší než očekávání, nicméně stále byl nižší než ve stejném období minulého roku. Dynamika obchodu se oproti červnu výrazněji nezměnila. Dovoz meziročně poklesl o 7,2%, vývoz o 6,4%. V eurovém vyjádření jsou dynamiky stále v černých číslech, +1,7% resp. +2,6%. V příštích měsících bude potřeba vývoj zahraničního obchodu dále pozorně sledovat. Na vývoji zahraničněobchodní výměny se kromě silné koruny a slabší zahraniční poptávky začne projevovat i efekt záplav a jejich následků. Dopad budeme pozorovat na straně importů i na straně exportů.


      

       Struktura červencového schodku se od minulého roku výrazným způsobem nelišila. Tradičně největšího deficit byl zaznamenán ve skupině surovin, polotovarů a chemických výrobků, -12,7 mld (skupina minerálních paliv -5,3 mld ). Meziročně téměř stejný deficit zaznamenala i skupina zemědělského a potravinářského zboží (deficit 2,7 mld ). Zlepšení bylo dosaženo ve skupině strojů a dopravních prostředků (deficit pouze -0,7mld ). Naopak ke zhoršení došlo ve skupině průmyslového spotřebního zboží (deficit -0,2 mld ). Vzhledem k meziročně nižšímu deficitu se 12ti měsíční schodek snížil na -84,5 mld .

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688