Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  05.08.2019 12:35:08, aktualizováno 06.08.2019 08:58:33

Šéf Amazonu prodal akcie v přepočtu za 65 mld. korun


Akcie světově největšího on-line prodejce Amazon.com (AMZN) v červenci atakovaly svá loňská historická maxima, když se obchodovaly i nad hladinou 2030 USD. Následně začaly oslabovat a díky i globálnímu negativnímu sentimentupátek již uzavřely od zmiňovaných úrovní o zhruba 10 % níže na 1823 USD. Zakladatel a stále ještě největší vlastník Jeff Bezos stihl ještě na konci července prodat téměř milion akcií firmy za lepší ceny.

V prvních třech dnech minulého týdne uskutečnil Bezos z hlediska dolarového vyjádření své historicky dosud největší prodeje akcií Amazon (AMZN). Postupně totiž prodal přes 968 tisíc akcií v cenovém rozsahu cca 1885-1930 USD. Utržil tím celkově téměř 1,84 mld. USD, tedy v přepočtu 42,25 mld. (prodeje na konci článku aktualizovány o další). Bezos vlastně zopakoval obdobné transakce, kdy již několikrát v minulosti prodával po milionu akcií Amazon. Tentokrát však za kurzově vyšší ceny a tedy s větším výnosem pro něj.

 Přehled prodejů akcií Amazon (AMZN) J.Bezosem

 

Transakce se uskutečnily v návaznosti na dříve Bezosem oznámený plán prodávat firemní akcie především za účelem financování jeho vesmírných aktivit soustředěných ve firmě Blue Origin. Výnos z prodeje akcií ale Bezos evidentně používá i na jiné nezveřejněné aktivity.

Vesmírnou turistiku se Blue Origin stále nedaří dotáhnout do patřičného stádia. Například v říjnu 2017 Bezos zmiňoval jako nový termín letošní duben. Raketa New Shepard, která má vynášet kabinu pro šest osob na jedenáct minut do výšky přes 62 kilometrů nad zemí, však stále žádné pasažéry nesvezla. Výrazné finanční prostředky, kdy sám Bezos se do firmy zavázal každoročně sypat miliardu dolarů, tak reálný výsledek stále nepřinesly. Nutno podotknout, že z hlediska vesmírné turistiky dochází k neustálým odkladům i od konkurenční SpaceX či Virgin Galactic.

Bezos zůstává nejbohatším člověkem

Poslední prodeje, a zejména pak letošní rozvod, snížil vlastnictví Jeffa Bezose na aktuálních 58,14 milionu akcií Amazon (AMZN). Vzhledem k páteční ceně tedy akciový majetek v hodnotě 106 mld. dolarů. Bezos se svými 12 % akcií stále zůstává největším akcionářem firmy. Bývalá manželka je hned za ním, když díky rozvodu disponuje 19,7 miliony akcií, tj. zhruba 4 %.

Bezos zůstává dle Bloomberg Billionaires Indexu stále nejbohatším člověkem na světě. Zmiňovaná ex-manželka Mackenzie je na 23. místě, nicméně je vůbec nejbohatší ženou.

Aktuální doplnění aneb prodej akcií za další miliardu

Až z pondělí na úterý zveřejněné další regulatorní hlášení poodkrylo, že Bezos pokračoval v prodejích akcií i v druhé polovině minulého týdne. Ve čtvrtek a v pátek prodal celkově dalších téměř 532 tisíc akcií Amazon (AMZN). Zatímco ve čtvrtek ještě za průměrnou cenu zhruba 1886 USD, v pátek některé prodeje zrealizoval za 1810 USD. Tak jako tak, přišel si prodeji na další téměř miliardu USD, přesněji 990 mil. USD.

Celkové prodeje akcií Amazon (AMZN) ze strany J.Bezose tak minulý týden v souhrnu dosáhly téměř 2,83 mld. USD, tedy v přepočtu 65 mld. .

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688