Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  05.08.2019 08:15:08

Průmysl v Německu v červnu nepatrně ožil (Týdenní zpráva z finančního trhu)

Německý průmysl si v červnu mírně oddychl, dynamika továrních objednávek ale nedohonila květnový propad. PMI z Německa i z eurozóny ukazují, že i složka sektoru služeb, která kompozitní index táhla nahoru, slábne. V Česku nás čekají data z průmyslu, který v červnu povolil, kvůli nižší produkci automobilového sektoru.

Německé objednávky v červnu vzrostly

Tento týden bude v hledáčku trhu německý průmysl. Ten v současnosti prožívá těžké období. Po slabých statistikách továrních objednávek v květnu ale předpokládáme opět jejich částečnou korekci nahoru. Přesto slabší průmysl očekáváme i během léta.  Za červnovým růstem průmyslu najdeme zejména oživení výroby energie a stavebnictví. Celkově ale ve druhém čtvrtletí německá průmyslová výroba klesla o 1,3 % mezičtvrtletně.

Český průmysl v červnu poklesl

I přesto, že český průmysl vykázal podle posledních statistik nebývalou odolnost vůči propadu v zahraničí, odhadujeme, že se situace na konci druhého čtvrtletí změnila. Tomu nasvědčuje jak pokles výroby aut, tak i fakt, že červen byl v nevýhodě jednoho pracovního dne oproti loňsku. Naopak maloobchodní tržby se po květnovém propadu opět vrátí k solidnímu růstu. Podporuje je stále solidní důvěra spotřebitelů v ekonomiku, dolů je potáhnou pouze nižší prodeje aut.

Zaostřeno na dnešek

PMI z eurozóny drží v pásmu expanze služby

Červencová statistika kompozitního PMI z eurozóny bude potvrzena i přes mírný nárůst jeho složky ze zpracovatelského průmyslu. Složka služeb, která držela tento předstihový index v pásmu expanze, ale pomalu klesá a s 53,5 body se dostala na svůj dlouhodobý průměr. Kompozitní PMI tak zůstává pod svým dlouhodobým průměrem a indikuje, že ekonomika eurozóny ve třetím čtvrtletí roste tempem 0,3% q/q.

Americký trh práce zůstává v dobré kondici

Americký trh práce zůstává v dobré kondici. Počet nových pracovních míst vytvořených v červenci nepřekvapil. Míra participace se o desetinu zvedla nahoru, míra nezaměstnanosti však zůstala nezměněná a stále se nachází poblíž svého 50letého minima. Rovněž růst tržeb ukazuje, že inflační tlaky v ekonomice ještě mají místo pro svou tvorbu. Trh práce tak není důvod, proč by americká centrální banka měla měnit sazby. Ta se v současnosti spíše soustředí na nejistoty plynoucí z obchodních válek a zpomalování globální ekonomiky. 

Regionálním měnám se minulý týden moc nevedlo

V pátek proběhlo setkání ČNB s analytiky. Na něm bankovní rada upřesnila, že za největší riziko prognózy považuje růst ekonomiky eurozóny a připustila, že v případě polovičního růstu eurozóny model ČNB naznačuje, že by úrokové sazby mohly jít dolů dříve. Základní prognóza ukazuje na jedno zvýšení sazeb letos a dvojí snížení v příštím roce.  Přesto, že vyznění setkání bylo spíše holubičí, koruna měla tendenci posilovat a páteční obchodování uzavřela na 25,75 CZK/EUR. Přesto byla koruna o 0,7 % slabší než v pondělí.

Polský zlotý od pondělí oslabil o 1 % na 4,300 PLN/EUR, jediný maďarský forint skončil minulý týden tam, kde v pondělí začínal, na 326,5 HUF/EUR. Regionálním měnám nepomohly zprávy okolo obchodních válek, kdy prezident Trump oznámil své odhodlání zavést 10% clo na dovoz čínského zboží ve výši 300 mld. dolarů. 

Autor: Monika Junicke

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Út 15:21  Americký průmysl stagnuje ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út 14:00  Měsíční zpráva o hospodaření územních rozpočtů - únor 2024 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688