TNBiz (TN.cz)
05.08.2019 07:17:51

Černý měsíc i perseidy. I v srpnu bude na obloze co pozorovat

Ani srpen nebude bez zajímavých úkazů na obloze. Dočkáme se například maxima meteorického roje Perseidy a nebi budou vévodit dvě největší planety naší soustavy. Srpen je zajímavý také tím, že během něj zažijeme hned dvě novoluní.

I během druhé poloviny prázdnin budou moci milovníci pozorování noční oblohy zhlédnout několik zajímavých věcí, které by si rozhodně neměli nechat ujít. I když jsou noci stále krátké, během srpna nastávají hned dvě novoluní, pozorování v té době neruší svit Měsíce.

Ten byl poprvé v novu 1. srpna, další bezměsíčná noc nás čeká 30. srpna, kdy bude naše přírodní družice zároveň v perigeu (nejblíže zemi - 357 176 kilometrů), půjde tak o superměsíc. Podle portálu Earthsky se druhému novoluní říka černý měsíc, dá se tak hovořit o černém superměsíci.

Naopak velmi jasný Měsíc bude ztěžovat pozorování meteorického roje Perseidy, jehož maximum připadá na 13. srpna. "Lepší bude zkusit pozorovat již předchozí noci, asi od 10. 8., kdy Měsíc nad ránem ještě neruší," doporučuje Astronomický ústav Akademie věd ČR (AÚ AV ČR).

Večerní obloha v srpnu nabídne pohled na dvě největší planety Sluneční soustavy. Velmi jasný Jupiter je vidět v první polovině noci, slabší Saturn po většinu noci kromě rána. Téměř celou noc je vidět také Neptun, k jeho pozorování je již ale třeba alespoň triedr či dalekohled. Uran vychází před půlnocí a je vidět po zbytek noci. V polovině srpna bude po ránu také viditelný Merkur.

"Pěkné seskupení Jupiteru a Saturnu s Měsícem se na večerní obloze odehraje mezi 9. až 12. srpnem," doporučuje AÚ AV ČR.

 

 

Lidé s vhodným pozorovacím zařízením by si neměli nechat ujít příležitost podívat se na trpasličí planetu Pluto. Jeho zdánlivá jasnost totiž stále slábne. "Na současnou jasnost se dostane opět v roce 2211, tak nepromarněte šanci," uvádí Česká astronomická společnost.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty