TNBiz (TN.cz)
Dotace  |  04.08.2019 21:15:14

Další šance dostat desetitisíce na nový kotel. Vláda přidá 1,5 miliardy

Na kotlíkové dotace dosáhne víc lidí, než se původně plánovalo. Ministerstvo životního prostředí na ně uvolní další jednu a půl miliardy korun. Šanci mají tedy i lidé, na které se zatím nedostalo. Získat se dají navíc i výhodnější podmínky při sjednání úvěru. Jen do konce minulého roku bylo podáno téměř 40 tisíc žádostí za více než 10 miliard korun.

Pana Pietera čeká výměna šest let starého kotle na tuhá paliva. V roce 2022 už v něm nebude moci topit, bude neekologický. "Budeme muset vyměnit za něco v rámci té novely, za nějakou rozumnou variantu," řekl David Pieter, žadatel o nový kotel.

 

Dotace končí pro kotle, které spalují uhlí. Podpora půjde už jen na plynové kondenzační kotle, tepelná čerpadla a zařízení na biomasu s ruční i automatickou dodávkou paliva. "Tepelná čerpadla mají zásadní výhodu v tom, že celá instalace je vevnitř, venku není vůbec nic, jen 2 mřížky. Venkovní mřížkou se nasává vzduch, který se ochladí a druhou se vyfukuje ven," popsal David Šafránek, prodejce tepelných čerpadel.

 

Novinkou je také větší dostupnost úvěrů při dofinancování. A to i při realizaci nákladnějších renovací, které povedou k úsporám. Na nový kotel dostanete maximálně 127 500 korun, zbytek musíte doplatit z vlastní kapsy. "Snažíme se všelijak úvěrovat, ale to je jedno s druhým, prakticky máme hypotéku na barák, různé půjčky na opravy baráku a teď do toho ještě kotel," dodal David Peiter.

 

 

 

V některých obcích vám s půjčkou pomůžou kotlíkoví specialisté. Doporučí vhodný typ vytápění a poradí i se žádostí. Po výměně pak splatíte část půjčky z kotlíkové dotace.

 

"Vláda vytvořila prostor pro to, aby bylo umožněno v rámci programu Nová zelená úsporám vytvořit nový podprogram, který předpokládáme ještě do konce tohoto roku a ten by umožnil, financování určité části převisu poptávky nad nabídkou v otázce programu kotlíkových dotací až do výše 1,5 miliardy korun," řekl ministr životního prostředíRichard Brabec (ANO).



Nově se prý dostane i na ty, kteří na nový kotel nedosáhli v právě probíhající třetí vlně kotlíkové dotace, ve které bude vyměněno až 30 tisíc kotlů na tuhá paliva. Ústecký kraj už vyhlásil čtvrtou výzvu kotlíkové dotace. Žádosti přijímá od půlky září. Královéhradecký kraj zase z původních 5 milionů navýšil dotaci o další 2 miliony korun.

 

Čekání ve frontách před úřadem je už také minulostí, vše půjde elektronicky. V Česku je v provozu odhadem ještě 300 tisíc nevyhovujících kotlů. Kdo v nich za 3 roky zatopí, riskuje pokutu 50 tisíc korun.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688