Patria (Patria Finance)
Investice  |  04.08.2019 09:14:37

Víkendář: Potřebujeme novou vědní disciplínu. Disciplínu pokroku

Slovem „pokrok“ obvykle míníme „kombinaci ekonomických, technologických, vědeckých a kulturních změn, které mají dopad na naše životy a životní standard“. Tvrdí to The Atlantic s tím, že „z nějakého důvodu ale neexistuje žádná věda, která by se přímo pokrokem a jeho urychlováním zabývala“. Potřeba dalšího pokroku by přitom měla být zřejmá z toho, že „jsme stále nevyléčili všechny nemoci, nevíme, jak vyřešit změnu klimatu či jak umožnit většině světové populace, aby žila tak jako její nejbohatší část“. The Atlantic tak navrhuje vytvoření takzvaných Progress Studies, tedy jakési vědecké disciplíny zabývající se pokrokem.

Zmíněná vědecká disciplína by se mimo jiné mohla zabývat tím, jak předpovídat a bránit přírodním katastrofám, zlevnit cestování či lépe vzdělávat mladé lidi. To všechno jsou oblasti, kde je dalšího pokroku třeba. Dosáhnout jej lze často jen malými kroky, které se vzájemně doplňují. Jenže jak poukazuje The Atlantic, i kdyby nové objevy zlepšily náš životní standard jen o 1 % ročně, naše děti na tom budou ve své dospělosti o 35 % lépe. Pokud by se zlepšoval o 3 % ročně, jejich životní standard bude 2,5krát vyšší.

V dávné minulosti byl pokrok soustředěn do různých částí světa. V Řecku objevili dlouhou řadu vynálezů včetně obloukového mostu, kolem roku 1100 ale byly objevy pravděpodobně koncentrovány nejvíce v Číně a na Blízkém Východě. Lidstvo pak nesmírně obohatili renesanční umělci, v osmnáctém a devatenáctém století prudce stoupala ekonomika severní Anglie. V dnešní době vyniká například Silicon Valley. The Atlantic se proto domnívá, že pro pokrok je důležitý určitý ekosystém a věda o pokroku by se měla zabývat právě otázkami typu: Proč vývoj, který nastal v Silicon Valley, nenastal třeba v Japonsku či Bostonu?

Podobnými tématy se již nyní zabývá řada vědců a disciplín, nicméně dosažené znalosti jsou roztříštěné a to komplikuje jejich využití v otázkách, jako je nejlepší systém vzdělávání mladých lidí. The Atlantic dodává, že praxe i výzkum ukazují, že významného pokroku lze dosáhnout díky lepšímu managementu a organizaci naší činnosti. Cituje studii, podle které výuka managementu ve firmách v Itálii „zlepšila během 15 let produktivitu o 49 %“.

Progress Studies by jako vědní disciplína byla odlišná od těch existujících v tom, že „pouhé pochopení věci by nebylo jejím konečným cílem“. Její úspěch by byl měřen schopností identifikovat a prosazovat konkrétní kroky na univerzitách, ve státních i neziskových organizacích, u podnikatelů, politiků a v dalších institucích. V tomto smyslu by se dala přirovnat k rozdílu mezi biologií a medicínou, u níž je také cílem dosáhnout změny a ne pouhého pochopení. The Atlantic dodává, že pro některé lidi může být koncept „pokroku“ příliš svazující. Nicméně například z hlediska financování vědy a výzkumu by právě tento koncept měl hrát prioritní roli.

Zdroj: The Atlantic

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 10:56  CZE: Nálada se zlepšila Research (Česká spořitelna)
Čt 10:51  OPAP: Dnes se koná valná hromada akcionářů Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688