Česko zaplavil podivný hmyz, dříve byl u nás jen vzácně

TNBiz, 4.8.2019
Dříve u nás vzácná ploštice - hrabulka velká

V posledních dnech začal zaplavovat zahrady a domy v Česku podivně vypadající hmyz. Lidé se proto začali zajímat, o jaký druh se jedná. Podle odborníků je to hrabulka velká. Ještě v roce 2005 patřila u nás mezi vzácné druhy.

Nepříjemné překvapení zažili obyvatelé jednoho domu v Praze. Když vyšli na svou zahradu, v bazénu se jim koupala až stovka brouků. Tento druh hmyzu dosud nikdy neviděli. Začali se bát, zda se nejedná o nějakého škůdce. Hmyz hlásili lidé i na dalších místech v Česku.

Podle Petra Kmenta z Národního muzea se jedná o hrabulku velkou. "Donedávna to byl velmi vzácný hmyz, nicméně s oteplováním v posledních 20 letech se postupně objevuje stále častěji," vysvětlil Petr Kment.

Hrabulka velká není brouk, ale ploštice. Vyvíjí se na kořenech planých rostlin a larvy si užívají především kořeny pryšců. K jejímu páření dochází ke konci dubna a během května. Hrabulka dospívá ke konci července nebo v srpnu, uvedl portál naturabohemica.cz.

Národní muzeum zatím nedostalo informaci, že by se jednalo o nějakou invazi. "Masové výskyty hlášené z letošního roku jsou však naprosto novým fenoménem," doplnil Kment.

Pokud je lidé objeví na své zahradě, nemusejí se obávat, že oni přijdou. Nejedná se totiž o žádného škůdce.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada