Makroekonomika  |  02.08.2019 15:39:33

Okénko trhu: Příliš optimistická ČNB; Data z US trhu práce potvrdila nadále dobrou kondici ekonomiky

Česká národní banka dnes představila detaily své nové makroekonomické prognózy postavené na aktualizované verzi jejího predikčního modelu. Centrální banka v ní zlepšila výhled růstu HDP České republiky pro letošní i příští rok o desetinu procentního bodu na 2,6, potažmo 2,9 %. Její optimismus vychází hlavně z předpokladu solidního výkonu zemí eurozóny, kde počítá s růstem o 1,2 % pro rok 2019 a 1,5 % pro 2020, zatímco my očekáváme zpomalení z 1,1 % na 1,0 %. Nesdílíme tak ani odhad bankéřů na nadcházející žně pro české exportéry, kterým věští růst dokonce o 7 %. I pro vývoj kurzu české měny ČNB očekává pozvolné posilování, ačkoliv mírně snížila jeho tempo. Dle našeho názoru je výhled centrální banky skutečně příliš optimistický a to hlavně s ohledem na situaci v eurozóně a intenzitu českého exportu. Poslední údaje z Německa ukazují na pokračující ochlazování ekonomické aktivity a podobně ani české předstihové indikátory zatím nevěstí obrat k lepšímu, když například poslední index PMI pro Českou republiku vykázal nejnižší hodnotu za 10 let. Výhledu do blízké budoucnosti nepomáhá ani pokračující mezinárodní napětí spojené s konflikty mezi USA a Čínou či s nekonečným odcházením Spojeného království z EU. Český růst tak v letošním roce odhadujeme na 2,4 %, v tom příštím na 2,2 % a koruna podle nás dále mírně oslabí.

Dnešní data z amerického trhu práce potvrdila nadále dobrou kondici americké ekonomiky. Nezaměstnanost se drží na hodnotě 3,7 % a meziroční mzdový růst zrychlil na 3,2 %. Nových pracovních míst bylo vytvořeno 164 tisíc, ovšem za minulý měsíc došlo k revizi této statistiky poměrně výrazně směrem dolů (z původních 224 tis. na 193 tis.). Za poslední tři měsíce tak průměrný počet nově vzniklých míst již tak působivě nevypadá, když jich přibylo nejméně v posledních dvou letech. Mohlo by se jednat o signál, že americká ekonomika už přece jen začíná pociťovat důsledky globálního zpomalení, nicméně důvod k panice Američané zatím rozhodně nemají.

Česká měna dnes zkorigovala svůj několikadenní oslabující trend, když si od rána připsala vůči euru zhruba tři haléře a byla tak k mání za kurz EUR/CZK 25,76.


Autor: Vít Hradil, analytik
Editor: Eliška Jelínková, analytička
Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688