Polovině Čechů vadí letní vedra v paneláku, a tak zateplují

Wüstenrot, 2.8.2019

Každý třetí Čech bydlí v panelovém domě. Bydlení, které dnes zažívá jakousi renesanci, však do vínku dostalo jednu nepříjemnou vlastnost – špatné držení teploty. A tak v létě panelákové vedro zažívá 8 z 10 jeho obyvatel. Řešení? Pro 62 procent jím bylo zateplení.

Léto je v plném proudu a teploty kolem 30°C nejsou výjimkou. A Češi větrají, zatahují žaluzie a nakupují větráky. Ochladit místnost o 1°C přitom stojí 2,5–3krát více energií (a peněz), než ji ohřát. Obzvlášť palčivý je problém vysokých teplot pro obyvatele paneláků. Účinným řešením je kompletní izolace domu, které podle nedávného průzkumu Wüstenrotu podstoupilo i za tímto účelem 62 procent lidí bydlících v panelovém domě.

Graf č. 1: Máte doma v paneláku horko?
 
Zdroj: průzkum Wüstenrot, 2019

Investice, která se vyplatí
Izolace domu pomáhá vyrovnávat teplotní rozdíly v interiéru a udržovat stabilní teplotu. Je proto efektivní nejen v zimě, ale pomáhá přežít i letní horka. Navíc může přinést i finanční výhody. „Podle zkušeností ušetříme při zateplení okolo 50 procent nákladů a návratnost investice činí zhruba 7 let, v závislosti na tloušťce použité izolace a využití financí z dotačních programů,“ upřesňuje předseda Sdružení EPS ČR Pavel Zemene.

Výhody tepelně izolované bytové jednotky pocítí uživatelé i v okamžiku, pokud se rozhodnou nemovitost prodat. „Když srovnáme podobný byt v zatepleném a nezatepleném domě, vidíme větší zájem o bytové jednotky v již zrekonstruovaných budovách. Zrenovované byty 3+1 v krajských městech jsou obvykle o 150 až 200 tisíc korun dražší než ty v původním stavu. Lze také říci, že zateplené byty se zpravidla prodají rychleji,“ vysvětluje Jan Hájek z realitní kanceláře Quantum reality.

Graf č. 2: Zvažujete, že byste i kvůli snížení teploty v bytě přes léto váš dům zateplili?
 

Prostředky půjčí stát i banka
S financováním zateplení třeba právě panelového domu pomohou dotační programy, ale i banky, které umí žadatelům vyjít vstříc a nabídnout výhodné podmínky. „Máme speciální produkt určený bytovým družstvům a společenstvím vlastníků jednotek, včetně nově vzniklých,“ říká David Krček, produktový manažer Wüstenrotu.

Hovořit o tepelné izolaci domu v období letních měsíců dává smysl. Právě nyní je nejvhodnější období pro plánování a přípravy, které zaberou nějaký čas. Samotná realizace je pak provedena na podzim nebo na jaře. Podle odborníků z EPS ČR jsou nejvhodnějším obdobím pro zateplení jakéhokoli objektu měsíce, kdy teploty neklesnou pod 5 °C a nepřekročí hodnotu 30 °C. Ve velkých vedrech zasychá materiál při nanášení fasády příliš rychle, což není žádoucí.

*Průzkum byl realizován prostřednictvím platformy Instant Research v květnu 2019, na vzorku 525 Čechů ve věku 18–65 let.

Wüstenrot

Finanční skupina Wüstenrot se zaměřuje na tvorbu finančních rezerv a financování bydlení. Její portfolio zahrnuje stavební spoření, úvěry a hypotéky a depozitní produkty. Se svými produkty Půjčka ProBydlení (překlenovací úvěr) a Kamarád+ (stavební spoření pro děti) si finanční skupina vybojovala pevnou pozici na trhu stavebního spoření. Zaměřuje se také na poskytování hypotečních úvěrů na bydlení a vydávání hypotečních zástavních listů. Na přelomu let 2010/2011 rozšířila svou nabídku o spořicí a běžné účty a termínované vklady.

Více informací na: https://www.wustenrot.cz/



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba