Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  02.08.2019 10:04:30

Stiglitz: Lidé nevěří ekonomům, ale svým vlastním očím

„Pokud někdo propadá zoufalství kvůli neustále se zvyšujícímu počtu nezaplacených účtů, nepomohou mu zprávy o lepšícím se hospodářství či rady o dlouhodobé perspektivě. Jestliže odborníci tvrdí něco, co nemá vztah k životu běžných lidí, ti jim nevyhnutelně přestanou důvěřovat a budou hledat odpovědi jinde.“ Na stránkách VoxEU to píše Joseph Stiglitz a jeho kolegové Martine Durand a Jean-Paul Fitoussi. Dodávají, že francouzský prezident Sarkozy toto dobře chápal a tudíž založil Komisi pro měření ekonomického a sociálního pokroku, takzvanou Stiglitz-Sen-Fitoussi Commission. Ekonomové pak vysvětlují, k čemu dospěla.

Za měřítko ekonomického blahobytu je tradičně pokládán hrubý domácí produkt, ale sám Simon Kuznets, který jej začal používat jako první, proti takové interpretaci varoval. Zdůrazňoval, že jde o indikátor ekonomické aktivity a ne blahobytu. A už vůbec není relevantní například v oblasti ničení životního prostředí. Významnou součástí blahobytu je také například pocit bezpečí, tedy oblast, která se HDP nijak netýká.

„Zavádějící statistické ukazatele vedou k implementaci chybné ekonomické politiky. Pokud se vláda domnívá, že hospodářství si vede dobře, protože na to ukazuje HDP, může se vyhýbat razantním krokům, které by byly třeba na resuscitaci ekonomiky. K tomu by nedošlo, pokud by vláda dostala informace, jak velká část populace se nachází v situaci, která je pro ně stejná jako recese,“ píší ekonomové. Absence takových ukazatelů pak vede k tomu, že vlády nevynakládají dostatek prostředků na sociální zabezpečení a ochranu a tyto programy mohou dokonce omezovat.

Jedním z důvodů, proč se poslední finanční krize přeměnila ve společenskou a politickou krizi, je právě přílišné spoléhání se na HDP, který ukazuje „falešný obrázek blahobytu ve společnosti“. Používání tohoto ukazatele přispělo k poklesu důvěry ve vládu a odborníky, kteří na základě oficiálních čísel neustále hovořili o pokračujícím oživení. „Pokud bychom měli lepší ukazatele včetně indikátorů ekonomického zabezpečení lidí, mohli jsme vnímat, že propad byl hlubší, než naznačovalo HDP. Pak by vláda možná reagovala razantněji,“ domnívá se Stiglitz a jeho kolegové.

Máme tedy před sebou velkou výzvu: Vytvořit skupinu indikátorů, které budou poskytovat relevantní obrázek o ekonomické situaci společnosti. Ale zároveň budou dostatečně jednoduché a tudíž pochopitelné pro veřejnost a politiky. „Pokud nám mají lidé důvěřovat, musíme jim poskytovat důkazy, které jsou minimálně stejně spolehlivé jako jejich vlastní oči. A na základě těchto důkazů také musíme jednat a zlepšovat životy lidí. Tak lze uzavřít mezeru, která se vytvořila mezi odborníky a běžnými lidmi a která se nachází v jádru současné politické krize,“ domnívají se ekonomové.

Zdroj: VoxEU

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688