Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  02.08.2019 09:09:11

Nezaměstnanost v USA poklesne na 50leté minimum (Ranní zpráva z finančního trhu)

Míra nezaměstnanosti ve Spojených státech v červenci poklesla na nejnižší úroveň za padesát let, pomohl ji k tomu i nadprůměrný počet nově vytvořených pracovních míst mimo zemědělský sektor. Finální čtení důvěry v tamější ekonomiku za červenec reviduje první odhad mírně nahoru. Kromě statistik ze zámoří budou na domácí měnu doléhat dozvuky včerejšího zasedání ČNB.

Trh práce v zámoří zůstává utáhnutý

Přestože americká centrální banka vidí nutnost preventivního uvolňování měnové politiky, tamější trh práce zůstává nadále utažený. To potvrdí jak statistika nových pracovních míst vytvořených v červenci mimo zemědělský sektor i míra nezaměstnaných. Ta o desetinu klesne na padesátileté minimum. Trhy i Fed se bojí zpomalení ekonomiky, známky takové obavy ale v tvrdých datech najdeme zatím jen stěží.

PMI v eurozóně nadále v pásmu kontrakce

PMI ze zpracovatelského průmyslu v Německu za červenec byla mírně revidována nahoru a je tak o desetinku vyšší než tento předchozí indikátor z českého zpracovatelského průmyslu. Z celé eurozóny pak červencový PMI o desetinu vzrostl, nadále ale zůstává v pásmu kontrakce.  Výkon průmyslového sektoru a potažmo zpomalování ekonomiky eurozóny pak dělá vrásky ECB, která se připravuje na další vlnu uvolňování měnové politiky. K tomu by mělo dojít hned na dalším zasedání v září, kde ECB podle našeho výhledu sníží sazby o 20 bb.

Americký prezident D. Trump rozhodl o tom, že od 1. září uvalí 10% clo na vybrané čínské zboží ve výši 300 mld. dolarů. Především se jedná o spotřební zboží včetně telefonů a hraček. I přes toto rozhodnutí ale budou podle Trumpa obchodní rozhovory s čínskými představiteli dále pokračovat. My ale mnoho šancí na rychlou dohodu nevidíme, čínská strana se spíše než na dění obchodní válek zaměří na národní strategii, jak se s danou situací vypořádat. Dolar na zprávu reagoval oslabením o 0,1 % a dnes ráno otevírá na 1,108 USD/EUR. Navíc se dnes večer prezident Trump také vyjádří k situaci okolo obchodu s Evropskou unií.

Koruna nejslabší za téměř dva měsíce 

Předstihové indikátory PMI si v regionu za červenec výrazně pohoršily. Zatímco v Maďarsku se PMI ze zpracovatelského průmyslu stále drží v pásmu expanze, v Polsku a v ČR indikují už delší dobu zhoršování podmínek v průmyslu. PMI ze zpracovatelského průmyslu v české ekonomice v červenci poklesl o téměř 3 body na 43,1 bodu a je tak nejníže za více než 10 let. Více jsme psali v našem komentáři zde: http://bit.ly/2YBGyM8.

Nejzajímavější událostí regionu ale bylo beze sporu zasedání České národní banky. Na něm bankovní rada rozhodla o ponechání úrokové sazby beze změny, na následující tiskové konferenci pak byla představena guvernérem banky Rusnokem nová prognóza, ve které došlo k revizi růstu ekonomiky v tomto i příštím roce o desetinu nahoru. Celý komentář ke zveřejnění rozhodnutí si můžete přečíst zde: http://bit.ly/31azA2B.

Koruna včera oslabila o 10 haléřů na 25,79 CZK/EUR a je tak nejslabší od začátku června. Oslabení se ale nevyhnulo ani ostatním měnám v regionu. Zlotý i forint shodně ztratily 0,4 %. V současnosti se zlotý obchoduje na 4,308 PLN/EUR a maďarský forint na 327,5 HUF/EUR.

Autor: Monika Junicke

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Čt 14:23  Kovanda (TRINITY BANK): Zmrazení ruských devizových rezerv a jejich případné... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 13:39  HDP Kanady nad očekáváním (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)
Čt 12:28  Německá letošní mizérie jedním číslem Research (Česká spořitelna)

Přečtěte si také:

Pá 07:53IFO index v březnu zřejmě mírně poklesl (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
29.06.2022Důvěra v ekonomiku eurozóny poklesne (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
02.09.2021Čekání na data z trhu práce USA (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688