Research (Česká spořitelna)
Makroekonomika  |  01.08.2019 10:30:36

Fed: tak trochu vybrečené snížení sazeb

Výbor FOMC, který má v americké centrální bance pravomoc stanovovat nastavení cílového intervalu pro klíčovou úrokovou sazbu, včera večer poměrem hlasů 8:2 rozhodl o snížení onoho intervalu o čtvrt procentního bodu na 2,00 - 2,25 %. Jedná se o první posun směrem dolů po víc než deseti letech stagnace a později zvyšování.

Šéf výboru a celého Fedu Jerome Powell na následné tiskové konferenci ovšem uvedl, že toto snížení je spíše jen pouhou úpravou, nikoli počátkem série dalších snížení. Tímto prohlášením ovšem zklamal velkou část tržních hráčů, kteří pokládali další snížení ještě letos za velmi pravděpodobné (a žádoucí).

I včerejší snížení se zdá být tak trochu nechtěným dítětem, které si na Fedu vybrečely právě trhy. Čím dál hlasitěji mluvily o svých obavách z blížící se recese, nebo dokonce z budoucí dlouhodobé neschopnosti Fedu bránit inflaci v poklesu pod cíl (viz v grafu vpravo nahoře zvýrazněné dva poklesy dlouhodobých inflačních očekávání, která by Fed rád viděl kolem 2 %). Tyto nářky znamenaly čím dál silnější tlak, aby Fed raději už teď své měnověpolitické otěže trochu povolil a na ještě nedávno (začátkem letoška) zmiňované brzké další zvyšování sazeb rozhodně zapomněl.

Přitom ale z makroekonomického, Fedu nejbližšího pohledu nebylo včerejší snížení sazeb nijak zvlášť nutné: americká ekonomika roste příjemnými tempy nad 2 %, nezaměstnanost je na historicky nízkých úrovních, sentiment domácností je také velmi solidní.

Pokud ale nátlak ze strany finančních trhů (a prezidenta Trumpa) jako klíčový důvod pro včerejší snížení odmítneme, pak se jako nejrozumnější zdůvodnění jeví obava, že významně roste riziko tvrdého brexitu, zřetelného zpomalování Číny a dalších průtahů v jednání o obchodu mezi Čínou a USA. Ostatně sám Powell potvrdil, že snížení sazeb má mj. pomoci chránit ekonomiku před „riziky směrem dolů“ a že v něm lze spatřovat „pojišťovací aspekt“.

5letá inflace v USA očekávaná za 5 let (od začátku roku 2018)
 
Zdroj: Bloomberg

Že včerejší rozhodnutí Fedu zhodnotily trhy jako celkově zřetelně jestřábí, je vidět i z posílení dolaru hned včera večer...

Co se týče dnešního rozhodování ČNB o sazbách, žádný zásadní dopad včerejšího rozhodnutí Fedu nečekáme. Větší vliv může mít předpokládané uvolnění politiky ECB, které přijde nejspíš v září.

Michal Skořepa, makroanalytik České spořitelny

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688