Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  01.08.2019 07:54:46, aktualizováno 08:19:48

Komerční bance rostl v prvním pololetí zisk o 6 procent, pomohly úrokové výnosy

Aktualizováno

Komerční banka dnes oznámila své neauditované konsolidované výsledky za první pololetí 2019. Celkové výnosy vzrostly o 5,0 % na 16,2 miliardy . Z toho čisté úrokové výnosy stouply oproti předchozímu roku o 8,0 %, díky nárůstu objemu aktiv o 6,6 %. Za samotné druhé čtvrtletí čistý zisk připadající akcionářům Komerční banky dosáhl 4,036 miliardy korun, meziročně o 7,5 procenta více. Konsenzus trhu počítal s 3,857 miliardy. Čistý úrokový výnos skončil na hodnotě 5,867 miliardy, trh počítal s 5,971 mld. korun. Provozní náklady zůstaly meziročně téměř beze změny (-0,3 %) na 3,524 miliardy korun. Náklady na riziko skončily na 178 milionech oproti 319 mil. před rokem.

Čisté poplatky a provize za první pololetí klesly o 0,7 %, když nižší poplatky za transakce a úvěry nedokázaly plně nahradit vyšším příjmy za služby podnikům, správu aktiv a rostoucího počtu zákazníků, kteří volí účty se širším rozsahem předplacených služeb. Čistý výsledek z finančních operací poklesl o 4,9 %, což bylo ovlivněno relativně stabilním kurzem koruny i úrokových sazeb na počátku roku, který důsledku omezoval poptávku klientů po zajištění finančních rizik.

Provozní náklady bez jednorázových vlivů za 1H z loňského stouply o 2,9 % na 7,7 miliardy . Personální náklady bez vlivu jednorázových položek vzrostly o 1,8 %, když rychlejší růst průměrné mzdy částečně kompenzoval pokles průměrného počtu zaměstnanců o 4,0 % na 8 144. Očištěné ostatní provozní náklady stouply o 4,0%, taženy zejména rozvojem informačních technologií.

Nízká míra selhání úvěrů a dobrá výkonnost vymáhání nesplácených úvěrů bance umožnily zaúčtovat čisté rozpuštění opravných položek k úvěrům ve výši 0,4 mld. .

Čistý zisk náležející akcionářům KB v pololetí dosáhl 7,2 mld. , meziročně o 6,0 % více. Úvěry se zvýšily o 3,2 % na 644,8 miliardy Kč1 . Z toho úvěry na bydlení se zvýšily o 3,6 %. Objem úvěrů poskytnutých Skupinou KB podnikům a korporacím byl větší o 3,1 %. Vklady klientů stouply meziročně o 4,0 % na 838,6 miliardy . Objem aktiv klientů Skupiny KB v podílových fondech, penzijním spoření a životním pojištění narostl o 6,6 % na 176,8 miliardy . Kapitálová přiměřenost dosahovala vysokých 19,0 %, přičemž podíl jádrového Tier 1 kapitálu na rizikově vážených aktivech byl 18,4 %.

"V první polovině roku a hlavně ve druhém čtvrtletí jsme představili řadu nových služeb, zejména v digitálním prostoru. Rovněž naši klienti stále rostoucí měrou využívají bankovní služby prostřednictvím digitálních kanálů. Investujeme značné prostředky na to, aby naše elektronické bankovnictví zůstalo pro klienty nejen atraktivní, ale i bezpečné. Přitom stále rozvíjíme nabídku pro zákazníky i prostřednictvím pobočkové sítě.," uvedl Jan Juchelka, předseda představenstva a generální ředitel KB.

"Dále se nám podařilo udržet stabilní čistou úrokovou marži i přes trvající konkurenční tlak na úvěrová rozpětí a pokles dlouhodobých úrokových sazeb. Příjmy z poplatků a finančních operací se ve druhém čtvrtletí mírně zvýšily, čímž se dostaly do souladu s naším očekáváním pro celý rok. Provozní výdaje jasně odrážely naši probíhající strategickou transformaci, včetně organizační optimalizace a investic do digitalizace. Velmi dobrý výsledek nákladů na riziko byl nadále ovlivněn příznivými ekonomickými podmínkami." dodal Jan Juchelka.

K 30. červnu 2019 měla KB 48 834 akcionářů (meziročně o 629 více), z toho 43 451 byly fyzické osoby z České republiky (růst o 572 vůči situaci před rokem). Podíl strategického akcionáře, banky Société Générale, zůstal nezměněn na 60,4 %, zatímco minoritní akcionáři měli 39,0 % a KB držela 0,6 % vlastních akcií.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Čt 14:27  Akcie Barclays po pozitivních výsledcích za 1Q24 rostou o 4% Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Čt 10:51  OPAP: Dnes se koná valná hromada akcionářů Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688